Here ultrahang

A hereállomány ultrahangos vizsgálata. A szervek gyulladását, daganatos elváltozását vagy artériás keringés zavarait is lehet vizsgálni. E mellett a mellékherék elváltozásait (ciszta, gyulladás következtében kialakult megnagyobbodás), valamint a herezacskó űrterének (folyadék gyülem, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.

A fiatal korosztály 30 év alatt (!!) betegsége a rosszindulatú here daganat, bár idősebb korban is – de ritkábban – előfordulhat.

Páros szervünknek, a heréknek a születés időpontjában a herezacskókban kell lenniük. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Normális – érett korban – való működésükhöz alacsonyabb hőmérséklet szükséges, amelyet a pozíció biztosít. Olykor az egyik, igen ritkán minkét here „elakad” ebben a levándorlásban és úgynevezett rejtett heréjűség állapota alakul ki. Ilyen esetekben az ultrahang szűrővizsgálat képes felderíteni a le nem vándorolt here helyét (vagy a lágyékcsatornában vagy a hasüregben). Ha az ivarérett korig a herék nem kerülnek a normális helyükre, az elakadt here műtéti eltávolítása az esetleg nagyobb valószínűséggel képződő rosszindulatú daganat kialakulásának megelőzésére szükséges. A feltérképezésben szintén sokat segíthet az ultrahang szűrővizsgálat.

A normál helyzetű herékben és a felső pólusokon elhelyezkedő mellékherében előfordulhat gyulladás (fájdalommal jár), a here burok között felszaporodott folyadék (hydrokele = here víz sérv). Ez kialakulhat a heréktől elvezető vénás hálózat túltengése (varico- kele) miatt. A lágyékcsatornán át kitüremkedő lágyéksérv (lehet veleszületett, ha a here levándorlása után a lágyékcsatorna nem záródik le és nyitott marad) elérheti a here szintjét, melyet így here sérvnek nevezünk, de valójában a mélyre terjedő lágyéksérvről van szó. A fenti rendellenességek gyanúja megtekintéssel és kézi tapintással is felvethető, de az elkülönítő kórisme felállításában a herék ultrahang szűrővizsgálata igen jó biztonsággal ad felvilágosítást.

A here vérátáramlásának ultrahangos vizsgálata rutinszerűen alkalmazható módszer a férfiak kivizsgálásában a meddőség okainak tisztázása során.
A vizsgált terület véráramlásának megítélésére alkalmas színkódolt Doppler ultrahang technikával mérhető a here ütőereinek (artériáinak) nyomással szemben kifejtett ellenállása, a rezisztencia index (RI).
Ennek értéke jelentős mértékben eltér egészséges, illetve csökkent ondósejtet termelő here esetén.

Fiúk nemi szerveinek vizsgálata

Alkalmas ismeretlen eredetű fájdalom, herecsavarodás, gyulladás, fejlődési rendellenesség, sérv, rejtett heréjűség, folyadékgyülem, daganat kimutatására. Ultrahanggal a here és mellékhere szerkezeti eltérései, valamint a szervek vérkeringése is ábrázolható. Bármely bizonytalan kis tömött területet észlelünk a herékben, azok ultrahang vizsgálata alapvető és elsőként elvégzendő vizsgálat.

Szűrés jelleggel a fiataloknak időszakosan – évenként – javasolható ez a szűrővizsgálat.

Kapcsolódó vizsgálataink: