A here egy páros szerv, mely a herezacskóban helyezkedik el. A herék magzati korban a hasüregben fejlődnek és a lágyékcsatornán át vándorolnak le a herezacskóba. Előfordul, hogy az egyik, ritkán pedig mind a két here elakad, és nem tud leereszkedni a hasüregből, így kialakul az úgynevezett rejtettheréjűség. 

A herék leggyakoribb megbetegedései:

  • Heregyulladás: A heregyulladás orvosi nevén orchitis a herék egy- vagy kétoldali gyulladását jelenti, melynek oka lehet vírus vagy baktérium.
  • Herevízsérv: A herét körülvevő burkok között lévő folyadék felhalmozódása a herevízsérv, melynek többlete fájdalomhoz vezethet.
  • Heresérv: Olyan lágyéksérv, mely kitölti a teljes herezacskót.
  • Lágyéksérv: A hasfal lágyéki része olyan mértékben gyenge, hogy valamilyen szerv kitüremkedik rajta a sérvkapun keresztül, ami miatt egy dudort észlelhető a hasfalon.
  • Herecsavarodás: Akkor beszélhetünk herecsavarodásról, ha az ondózsinór a tengelye körül megcsavarodik.
  • Meddőség: A férfiak meddőségének hátterében számos tényező állhat.
  • Hererák: Az egyik legsikeresebben gyógyítható daganatfajta, ha a kezelést időben elkezdik.

A hereállomány ultrahangos vizsgálata

Ultrahanggal vizsgálható a herék és a mellékherék esetleges megnagyobbodása, gyulladása, daganatos elváltozása és artériás keringési zavarai, valamint a herezacskó űrtere az esetleges folyadékgyülem miatt.

A here vérátáramlásának ultrahangos vizsgálata rutinszerűen alkalmazható módszer a férfiak kivizsgálásában, hogy felderíthető legyen a meddőség oka. 

A vizsgált terület véráramlásának megítélésére alkalmas színkódolt Doppler ultrahang technikával mérhető a here ütőereinek (artériáinak) nyomással szemben kifejtett ellenállása. Ennek értéke jelentős mértékben eltér egészséges, illetve csökkent ondósejtet termelő here esetén.

A rosszindulatú heredaganat leginkább a 30 év alatti fiatal férfiakat érinti, és ritkábban alakul ki idősebb korban.

A herék ultrahangos vizsgálata fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel!

Megelőző jelleggel a fiatalabb férfiaknak is legalább évenként érdemes elvégeztetni egy szűrővizsgálatot.

Bármilyen elváltozást észlel a herékben, mielőbb forduljon szakorvoshoz, hogy megelőzhesse a komolyabb betegségek kialakulását.