Nőgyógyászati (méh és petefészek) hasi ultrahang szűrés

A nőgyógyászati szervek ultrahang vizsgálatának két útja-módja is van: a hasi ultrahang és a hüvely ultrahang szűrővizsgálat. Egyik sem teszi szükségtelenné a másikat, inkább kiegészítik egymást. A hasi ultrahang a szokott módon történik, ez esetben telt húgyhólyag szükséges, ezért vizsgálat előtt nem célszerű pisilni. Rendelőnkben mi a hasi vizsgálatot végezzük.
Ultrahanggal vizsgálható a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék is. Így lehetőség van számos nőgyógyászati betegség kizárására illetve megerősítésére.A vizsgálat célja – a terhességi ultrahangot nem számítva – a leggyakoribb nőgyógyászati betegségek és rendellenességek gyors felismerése.

Az ultrahanggal felismerhető betegségek közé tartoznak:

  • a nőgyógyászati daganatok (méhnyakrák, petefészekrák),
  • a méh falának és a méhnyálkahártyának az elváltozásai,
  • méhtest polip,
  • ciszták,
  • különféle gyulladások,
  • illetve a nem szabályos, felismerést és azonnali konzultációt igénylő méhen kívüli terhesség.

A méh hasi ultrahang vizsgálata annak alakját, helyzetét fali szerkezetét jól meg tudja határozni. A nagyság megítélése, a falvastagság felmérése a nyálkahártya vastagság megítélés pontos lehet, azaz a méh jóindulatú daganat (myoma) felfedezhető, illetve ismételt vizsgálattal a növekedési készsége-üteme lemérhető. A kóros méhnyálkahártya vastagsága további vizsgálatokat igényel, méhben zajló rosszindulatú daganatos folyamatok felderítéséhez.
A méhnyak pontos vizsgálatát nem szolgálja az ultrahang vizsgálat, azt nőgyógyászati vizsgálattal kell időszakosan ellenőrizni. Végzése évente szűrés, kóros folyamatok (myoma) követése javasolható.
A petefészek és a méhfüggelék-petevezetékek vizsgálata is része a hasi ultrahang vizsgálatnak. A petefészek alakja, nagysága, helyzete, szerkezete jól meghatározható 4D ultrahang vizsgálattal. Felmérhető a peteérés ideje, ha erre szükség van.
A petevezetékek – a petefészektől a méhbe vezető járat – alakja nagysága vizsgálható hasi ultrahanggal. Ennek kóros folyamatai, gyulladások, kóros térfogati növekedés (tömlőt elfajulás) – méhen kívüli terhesség jól felismerhetők.

Kapcsolódó vizsgálataink: