Két módon is vizsgálhatóak a nőgyógyászati szervek: hüvelyi-és hasi ultrahanggal, melyek egymás kiegészítő vizsgálatai. Ezekből rendelőnkben a hasi ultrahangra van lehetőség.

A terhességi ultrahangon kívül a vizsgálat célja, hogy alkalmazásával felismerjék a leggyakoribb nőgyógyászati betegségeket és rendellenességeket. A következő szervek vizsgálhatók hasi ultrahanggal: méh, petefészkek, petevezetékek, húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék.

Nőgyógyászati szervek hasi ultrahangos vizsgálata

Hasi ultrahanggal vizsgálható a méh alakja, fali szerkezete, nagysága. Felmérhető általa a falvastagság és a nyálkahártya vastagsága is. Felfedezhetőek az esetleges elváltozások, mint pl.: a mióma, mely a méh jóindulatú daganata. Amennyiben a méhnyálkahártya megvastagodása kóros, abban az esetben további vizsgálatokra van szükség az esetleges rosszindulatú elváltozások felderítése érdekében.

A petefészek és a méhfüggelék-petevezetékek vizsgálata is része a hasi ultrahang vizsgálatnak. A petefészek alakja, nagysága, helyzete, szerkezete jól meghatározható 5D ultrahangvizsgálattal. Lehetőség van arra is, hogy felmérjék és meghatározzák a peteérés idejét is, ez akkor szükséges általában, ha a fogantatás nehezen valósul meg. Valamint itt is szűrhetőek a petefészek kóros elváltozásai, mint pl.: gyulladás.

A petevezetékek alakja és nagysága is vizsgálható hasi ultrahanggal. Általa megfigyelhetőek és idejében felismerhetőek a petevezetékek esetleges kóros elváltozásai, mint pl.: gyulladás, térfogat növekedés, méhen kívüli terhesség.

A méhnyak vizsgálata nem része a hasi ultrahangnak, így azt nőgyógyászati vizsgálatok keretein belül vizsgálják. A nőgyógyászati szűrést minden évben érdemes elvégeztetni, gyakrabban akkor van rá szükség, ha kóros elváltozás van jelen.

Az ultrahanggal felismerhető betegségek közé tartoznak:

A vizsgálat fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, ezért szükség esetén bármikor ismételhető.

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, ezért előtte 6 órával már nem szabad enni és csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. Ahhoz, hogy a hasi-és kismedencei szervek jobban láthatóak legyen, telt hólyagra van szükség, így utoljára 2-3 órával a vizsgálat előtt szabad kiüríteni a hólyagot.