A hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat során képet kaphatunk a hasüregi és a kismedencei szervek állapotáról, valamint a hasüregben futó nagyobb erekről és nyirokcsomókról is. A vizsgálat által kimutathatók bizonyos szervi rendellenességek, gyulladásos megbetegedések, ciszták és daganatok is.

Milyen szervek és területek vizsgálhatóak ultrahanggal?

A hasüreg és a kismedence szervei, mint pl.: epe, máj, lép, vese, hasnyálmirigy, húgyhólyag is vizsgálható ultrahanggal. Nők esetében vizsgálható a méh és a petefészkek, férfiaknál pedig a here és a prosztata. Valamint vizsgálható még, hogy van-e a hasüregben folyadék, pl.: egy tályog miatt vagy egy hasi trauma után.

Mindenkinek javasolt az évenkénti hasüregi ultrahang szűrési szándékkal, abban az esetben, ha az előző ultrahangos vizsgálat során nem tapasztaltak semmilyen eltérést. Gyakrabban abban az esetben indokolt, ha valamilyen kóros, de beavatkozást nem igénylő állapotot derítettek ki az előző ultrahangvizsgálaton.

A hasi és kismedencei szervek ultrahang vizsgálata gyermekkorban is javasolt, erről bővebben ide kattintva olvashat!

Hasi és kismedencei betegségek, melyek jól vizsgálhatóak ultrahanggal

A teljesség igénye nélkül hoztunk néhány példát a fentebb felsorolt szerveket érintő betegségekre:

A hasi és kismedencei ultrahang nem jár fájdalommal és sugárterheléssel, ezért nem károsítja a szervezetet és igény szerint bármikor megismételhető!

Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni, ezért előtte 6 órával már nem szabad enni és csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztása javasolt. Ahhoz, hogy a hasi-és kismedencei szervek jobban láthatóak legyen, telt hólyagra van szükség, így utoljára 2-3 órával a vizsgálat előtt szabad kiüríteni a hólyagot.