A hasüreg és a kismedence szerveinek (vese, epe, máj) vizsgálata, szűrése. Segítségével kimutatható a lép megnagyobbodása, vagy például a vese- és epekő is. Vizsgálhatóak a hasüreg nagyobb erei és nyirokcsomói, de a daganatos elváltozások áttéteinek diagnózisában is alkalmazható. A hasi panaszok közül az ultrahang alkalmas a ciszták, vagy egyéb kóros növedékek észlelésére a májban, lépben, vagy hasnyálmirigyben. A hólyag, nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál a prosztata állapotáról kaphatunk képet.

A has áttekintő – szűrő jellegű – hasi ultrahangvizsgálata – szűrési szándékkal – mindenkinek javasolható évente, ha az első hasi ultrahang vizsgálat során eltérést nem találtak. Ha már valamilyen kóros, de beavatkozást nem igénylő állapotot derített ki az előző szűrő jellegű hasi ultrahang vizsgálat, a talált eltéréstől függően a hasi ultrahang gyakrabban is indokolt lehet.

Ultrahang szűrés szándékával illetve a has áttekintésének szándékával végzett hasi ultrahang vizsgálat – a konkrét, később részletezett szervek vizsgálata mellett – egyben lehetőséget ad arra is, hogy megítélhessük, van-e a hasüregben kóros folyadékmennyiség. Letokolt gyulladásos folyadék gyülem (tályog pl.) egyéb kóros folyadék (pl.vér) baleset-hasi trauma után pl. a lép mentén, vagy méhen kívüli terhesség esetén, a kismedencében stb. elvégzett hasi ultrahang szűréssel diagnosztizálható.

A hasi ultrahang nem káros Önre és a szervezetére!

Kapcsolódó vizsgálataink: