Nem pusztán az élsportolókat érhetik sportbalesetek, hanem mindenkit, aki valamilyen mozgásformát végez, pl.: fut, úszik, kerékpározik, teniszezik… stb. A sportsérülések közel felét valamilyen izomsérülés teszi ki, melynek mértékét ultrahangos vizsgálattal jól meg lehet figyelni.

Az izomsérüléseken kívül gyakoriak még a szalagokat érintő balesetek is, ahol az ultrahangos vizsgálat segítségével, nem pusztán a szalagok állapotát, hanem a porcok épségét vagy esetleges elváltozásait is megfigyelhetik az orvosok. Az ízületek betegségeiről és azok ultrahangos vizsgálatáról az Ízületi ultrahang menüpontnál talál részletes információkat.

Mint ahogy minden egyéb területen, így a sportsérülések esetében is nagyon fontos a korai felismerés, hogy minél előbb felállítható legyen a diagnózis és elkezdhesse a páciens a megfelelő terápiát. Ezzel megelőzhetővé válik a maradandó deformitás és elkerülhető a rokkantság.

HQ Vision 5D képes gépünk által, tisztább és élesebb képet kapunk a vizsgált területről, mely megkönnyíti a diagnózis felállítását. A rugalmas képalkotás érdekében ElastoScan™ technológiát is alkalmazunk.

Ultrahangos vizsgálatot nem pusztán akkor alkalmaznak, amikor a betegség okát akarják megállapítani, hanem műtéti beavatkozások után is célszerű lehet, pl.: protézis beültetés vagy porckorong műtét után.

Gyakori sportsérülések

Sportolás esetén mindig fennáll a kockázata egy esetleges sérülésnek, mely jelentkezhet akut és krónikus formában is. 

A leggyakrabban előforduló akut sportsérülések a rándulások, ficamok és szakadások, a krónikus sérülések pedig az ízületi kopások, krónikus térd- és sarokfájdalom, fáradásos csonttörés… stb. 

Ezekre a sérülésekre hoztunk is példákat, melyekről részletesen a blogunkban olvashatnak!

Az ultrahangos vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, így szükség szerint bármikor újra megismételhető!

Ha bármilyen sérülés érte sportolás közben vagy fájdalmassá válik a tevékenység, akkor mihamarabb keressen fel egy orvost, mielőtt folytatja a mozgást! Előzze meg a maradandó elváltozásokat és szabaduljon meg a fájdalomtól!