Az emlők önvizsgálata

Dr. Gede Andrea radiológus orvosunk, emlő specialista ajánlása szerint 20 éves kortól minden nőnek havonta egyszer, lehetőleg a menstruációs periódust követően el kell végeznie az emlői önvizsgálatát. Némi gyakorlat után a legkisebb elváltozást is azonnal észre tudják venni, és így az orvosi beavatkozás is idejében megtörténhet. Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot. A mammográfia segítségével az emlő rákos elváltozása átlagosan két évvel hamarabb felismerhetővé válik, mint tapintással – a korai diagnózis és kezelés pedig a túlélés szempontjából elengedhetetlen!

Az önvizsgálat ajánlott menete

Kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: látható-e jelentős nagyságbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása, megváltozott-e az emlők körvonala, a mellbimbók elhelyezkedése? A kérdésekre a választ feltartott és leengedett karok mellett is meg kell adni!. Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett, majd fej fölé emelt kézzel.
Az emlőbimbóból észlelt spontán váladékozás alapesetben szintén gyanús, ezért kérjük figyelje meg, hogy a mellbimbó nem váladékozik-e?
Ha az emlők önvizsgálata során a fenti tünetek közül bármelyik előfordul, kérjük haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Az emlők javasolt orvosi vizsgálati gyakorisága:

  • 20-39 év között: 2-3 évente
  • 40 év felett: évente

A mammográfia javasolt gyakorisága:

  • 30-45 éves korig: 3 évente (szakmai ajánlás)
  • 45-65 év között: 2 évente, behívás alapján
  • 50 év felett: évente (szakmai ajánlás)

FIGYELEM!

Emlő ultrahangra – 35 éves kor felett – csak mammográfiás CD-vel lehet vizsgálatot kérni. A CD-t a kórház készíti el Önöknek – kérésre!
35 éves kor alatt mammográfia nélkül is vizsgál szakorvosunk. Megértésüket köszönjük!

Emlő ultrahang vizsgálat

A mell (emlő) ultrahang szűrővizsgálat nem káros az egészségre!
Az emlő panaszok megítélésére – bármely életkorban – az emlő állományáról ultrahang vizsgálatot – képet – kell készíteni. Ne felejtsük, a női emlődaganatok a leggyakoribb daganatok a nők körében. Az emlők vizsgálata eltérő technikával történik a különböző életkorokban, amelynek több oka is van. 35 éves életkor alatt a rosszindulatú betegségek elég ritkák. Ebben a korosztályban általában jóindulatú folyamatok a leggyakoribbak. Ezek biztos felismerése is mell ultrahang vizsgálattal történik. Ennek elsődleges oka az, hogy a fiatal emlőszövet sugár elnyelő képessége magas, ezért nem vizsgálható sugárforrással végzett mammográfiával.

35 év felett az életkor emelkedésével a rosszindulatú emlőrák, mellrák gyakorisága emelkedő (45-65 korú hölgyeknél a leggyakoribb, ebben a korcsoportban fordul elő a betegségek 50 %-a). A 35. életévét betöltött hölgyeknél, mindig gondolni kell erre! Ne felejtsük: a női melldaganatok a leggyakoribbak és évente 7.000 – 7.200 új megbetegedést regisztrálnak!
35 év felett csak a mammo és az UH KÖZÖSEN ad teljes képet. A két vizsgálat egymásutánisága SZAKMAILAG INDOKOLT és be kell tartani.

Hölgyeim! Kérjük Önöket, ne higgyenek a “könnyebb" útnak, hibalehetőséget rejt magában! Használják a mammográfiát, kérjék ki a CD-t és utána jöjjenek UH vizsgálatra!

Kismamák mell ultrahang szűrése

A panaszok felderítésében – pangás, gyulladás – szoptatás idején is hasznos információval szolgál a kismama emlő (mell) ultrahang vizsgálata. Az emlő (mell) állományára, a kismamára, a babára és a szervezetére nézve az ultrahang vizsgálat semmiféle veszélyt nem jelent. Az élet során korlátlan alkalommal ismételhető.

Vizsgálat implantátum esetén

Az emlők a hagyományos képalkotó módszerekkel a plasztikai beavatkozás után is vizsgálhatók. Implantátum esetén a mammográfiás vizsgálatot ultrahanggal és szükség esetén mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálattal is ki kell egészíteni. Az implantátummal rendelkező hölgyeket speciális beállítási technikával vizsgálják és szerencsére az implantátumot sem a mammográfiás vizsgálat során alkalmazott kismérvű nyomás, sem az ionizáló röntgensugárzás nem károsítja.

Plasztikai műtét előtti vizsgálat

Plasztikai műtét előtt lévő hölgyek esetében, szintén és kizárólag ultrahang szűrővizsgálat elvégzésére van szükség ahhoz, hogy a műtét során ne legyen váratlan esemény, ami az implantátum (implantátumok) behelyezését meghiúsíthatja. Ha netán plasztikai sebésze nem kéri az állapotfelmérést ill. a rákszűrést, akkor a saját érdekében vegyen részt állapotfelmérésen ill. ultrahangos rákszűrő vizsgálaton.

Kapcsolódó vizsgálataink: