Az erek vizsgálata

Az egyik legjobb módszer az erek állapotának felméréséhez a Doppler ultrahangos vizsgálat, mely során pontos információt kaphatunk az erek esetleges károsodásának mértékéről, a keringésünkről és a vér áramlásáról is.

Akárcsak egy normál ultrahang, úgy a Doppler féle se jár fájdalommal sem pedig sugárterheléssel. Az érszűkületek mértékének megállapítása mellett az ultrahangos vizsgálat nagy segítséget nyújt a mélyvénás trombózis diagnosztizálásában is.

A Doppler-ultrahang

A Doppler-ultrahang segítségével információkat kapunk a véredényekben áramló vérről és a keringésről. A vizsgálat során a visszaverődött ultrahang hullámokat egy számítógép alakítja át látható képpé. Mindezt úgy, hogy az ultrahang visszaverődik az érben lévő alakos elemekről, így hozzávetőlegesen ki tudja számítani a számítógép a vér áramlási sebességét, valamint a vizsgált érkeresztmetszetben áramló vér mennyiségét.

Ezzel a módszerrel elsősorban az artériák a vénák, valamint egyes testrészek keringését tudjuk megvizsgálni.

Irányított teljesítményű doppler technológiát használva vizsgálhatóak a perifériás erek is, ez az S-FlowTM technológia.

Diagnosztikai ultrahang technika a rugalmas képalkotás érdekében az ElastoScan™ technológiával történik.

A Doppler vizsgálatok típusai

A színes (color) Doppler: 

Az érben áramló vér színkódolva látható, a különböző színárnyalatok az áramlási sebességet jelölik és különböztetik meg. A vizsgálat során a vizsgálófej felé közeledő vér színe piros, míg a távolodóé kék színű. A lassabb áramlást sötétebbnek a gyorsabbat pedig világosabbnak látjuk. Ha valamilyen oknál fogva az érben nem egyenletes az áramlás, akkor a két szín keveredik, ez előfordul például: érelmeszesedés, érgyulladás estén is.

Nyaki erek vizsgálata (carotis doppler):

Ezzel a vizsgálattal fontos információkat kaphatunk az erekben áramló vér áramlási irányáról és annak sebességéről is. A nyaki erek ultrahangos vizsgálatával kimutatható az érelmeszesedés és az érszűkület is, valamint az érrendszer állapota is és az agyhoz futó erek átjárhatóságát.

Végtagok ereinek vizsgálata:

A nyaki erek vizsgálata mellett, kiemelten fontos a végtagok ereinek vizsgálata is. Keringési zavar a felső végtagokban ritkán fordul elő, azonban a vénás rendszerben, esetenként pedig az artériás rendszerben is lehetnek kóros elváltozások.

A színes Doppler vizsgálattal kimutatható az artériás (verőér) meszesedések kiterjedése, a szűkületeket mértéke, de még egy esetleges embólia jelenléte is. Ezeken kívül még megvizsgálhatjuk a visszerek felületes gyulladását és a visszér tágulatokat is .

Mindegyik vizsgálattípus fájdalommentes és nem igényelnek különösebb előkészületeket sem. Maga a vizsgálat átlagosan 5-10 percet vesz igénybe, de tarthat 30 percig is.

Jelentkezzen Doppler-ultrahang vizsgálatra, ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja:

  • Szédülés
  • Magas vérnyomás
  • Szívbetegség
  • Mélyvénás trombózis gyanúja miatt
  • Visszértágulat
  • Felületes visszérgyulladás
  • Visszérműtét előtt

Figyeljen teste jelzéseire és forduljon idejében orvoshoz, hogy szakszerű segítséget kaphasson! Ne feledje, a gyorsaság életet menthet!

Kapcsolódó vizsgálataink:

  • 10 féle szervi ultrahang (ízületi, ér, lágyrészek)
  • Laborvizsgálatok