Miért kell az ereket vizsgálni?

A zsírok lerakódnak, nincs mese…. Pár gondolat az érelmeszesedésről:

Az érelmeszesedés az ütőerek belső falainak megkeményedésével és beszűkülésével járó betegség. A zsírok lerakódnak, nincs mese…. Így a vér áramlása akadályokba ütközik, nő az artériák elzáródásának veszélye, ami stroke-hoz, szívinfarktushoz vagy a láb keringési zavaraihoz vezethet. A kor előrehaladtával vagy az egészségtelen életmóddal nő az érelmeszesedés kockázata. Maga az érelmeszesedés nem okoz tüneteket, csak akkor vehető észre, ha a vérkeringés jelentősen romlik: ha érelmeszesedés a lábak vagy a medence ereiben van, akkor a lábak fájnak, kezdetben csak nagyobb terhelésre, később járás közben is. A következőkben leírt vizsgálatokkal egyéb érelmeszesedési tünetek is igazolhatóak.

Nyaki erek vizsgálata (carotis doppler):

Ez a vizsgálat nemcsak a szervek elhelyezkedését és méretét mutatja meg, hanem az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is. A nyaki erek vizsgálatával kimutatható az érszűkület, érelmeszesedés és az erek állapotából következtetni lehet az érrendszer állapotára, például arra, hogy az agyhoz menő erek milyen mértékben átjárhatóak. Fájdalommentes vizsgálat, előkészületet nem igényel. Az agyunkat pár ütőér látja el friss oxigénnel dús vérrel. Kettő elől halad a fejbiccentő izom mentén (carotisok) ezek szállítják a vérmennyiség nagyobb részét, kettő hátul a gerinccsatorna-csigolyák mentén (vertebralisok) – a két rendszer a koponyán belül az agyalapon egymással összefügg.

A vizsgálat során az orvos a hanyattfekvő beteg nyakára zselés anyagot ken és ultrahanggal megvizsgálja a nagy nyaki ereket, az ún. arteria carotisokat. A visszaverődött hanghullámokat az ultrahang készülék elektromos jellé alakítja át és képként jeleníti meg. A Színes Doppler kék és piros színek segítségével jobban érthetővé teszi az eredményt.

Amennyiben az agyi keringésben bármely rendellenesség mutatkozna, amely

  • szédülésben,
  • fülzúgásban,
  • látás-zavarban,
  • eszméletvesztésben,
  • fejfájásban

mutatkozik, vagy a hagyományos orvosi vizsgálat során az ütőerek felett hallgatódzással – stetoscop – zörejt lehet hallani, indokolt a nyaki erek ultrahang vizsgálata. A vizsgálat során az ultrahanggal megnézzük a nyakon futó két eret. Az áramlás sebességéből következtetni lehet, hogy csökkenhetett-e az agy vérellátása. Ennek leggyakoribb oka az érelmeszesedés. A vizsgálat veszélyek és fájdalom nélküli, az eredmény alapján pedig kalkulálható egy esetleges stroke esélye – eldönthető, hogy szükséges-e gyógyszeres vagy egyéb jellegű kezelés (pl. stent beültetés, aminek segítségével a szűkült érszakasz eredeti átmérője visszaállítható).

Végtagok ereinek vizsgálata:

A végtagjaink ereinek jó vérellátása elengedhetetlenül fontos. A felső végtagokban keringési zavar ritkán fordul elő, de olykor a vénás rendszerben, ritkábban az artériás rendszerben lehet kóros folyamat. A végtag sápadtsága, alacsonyabb hőmérséklete, használat közbeni fájdalma ütőeres (artériás) keringés zavarra utalhat, duzzadtsága, kékes elszínezettsége vénás keringés zavarra utalhat.

Az alsó végtagokon lényegesen gyakoribb az ütőeres – artériás – keringési zavar, amelyre utaló leggyakoribb tünet a járáskor 200-300 m megtételekor jelentkező fájdalom, fáradtság, amely pihenésre szűnik, a lábfejek sápadtsága hűvösebb tapintata.

A mélyvénás trombózist Virchow szerint okozhatja többek között érfal sérülés, bármilyen gyulladás, meszes plakk, külső behatás, sugárkezelés; a vérkeringés lassulása ágyhoz kötöttség vagy sérült, operált végtag rögzítése miatt; jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, a vér alvadékonyságának fokozódása például fogamzásgátló tabletták vagy dohányzás miatt. A lábakon kialakuló mélyvénás trombózis tünetei a hirtelen létrejövő alsó végtagi duzzanat, a láb piros vagy kékes elszíneződése, a lábfej hátrafeszítésekor a lábszár hátsó részén érzékelt fájdalom.

A megelőzés és felderítés elsődleges vizsgálati módszere az ultrahang. A vénás visszafolyást a vádliban a comb belső oldalán és a comb hajlatban vizsgáljuk. Megtudhatjuk milyen a vénák állapota, a billentyűk működése, esetlegesen jelen van-e trombózis. Az artériás (verőér) szakaszon a színes Doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét tudja jól megmutatni. Megítélhetők a visszér tágulatok, valamint a visszerek felületes gyulladásos folyamatai is.

A mélyvénás trombózis legveszélyesebb szövődménye a tüdőembolizáció (a tüdő egyik artériáját pl. az alsó végtagokból odaszállítódó vérrög zárja el). A tüdőembólia halálos kimenetelű lehet, ezért is fontos a megelőzés.

(forrás: Dr. Szabó Albert és www.hazipatika.com)

Kapcsolódó vizsgálataink: