Szeretnénk megkönnyíteni a leletek értelmezését, ezek a leírások nem teljesek, pusztán segíthetik a könnyebb megértést. Nem célunk minden egyes ponton végigmenni, hanem inkább kiemeltünk néhány közismert betegséget/vizsgálati típust, és ezeket elemeztük.

COVID-19 antitest szint vizsgálat:

Az antitest szint vizsgálat arra hivatott, hogy megmutassa a szervezet találkozott-e már a vírussal és termel-e ellene megfelelő mennyiségű antitestet. Ezt a vizsgálatot érdemes még az oltás felvétele előtt elvégeztetni. A vizsgálat vérvétellel együtt 11.000,- Ft.

Laktóz intolerancia vizsgálat:

A laktóz intolerancia vagy más néven hypolaktázia, egy gyakori autoszomális recesszív állapot, amelyet a laktáz-phlorizin-hidroláz (LPH) aktivitásának a csökkenése eredményez. Az LPH katalizálja a laktóz hidrolízisét glükózzá és galaktózzá. A molekuláris genetikai vizsgálat célja az LCT gén c.1-13910C>T allélvariáns meghatározása. A laktózintolerancia genetikai vizsgálata (LCT promoter c.1-13910C>T) CSAK az elsődleges laktózintoleranciát vizsgálja, ez öröklött tulajdonság. A meghatározás vérből történik. A leletet 14 munkanapon belül kapja meg a páciens.

BNP érték:

A BNP (B típusú nátriuretikus peptid) egy szívelégtelenségre specifikus fehérje, melynek jelenlétét a szervezetben vérvizsgálat során lehet meghatározni. Ez az enzim a szívizomsejtek ingerlése során termelődik, mérése pedig segít abban, hogy pontosan meghatározható legyen a szívelégtelenség, valamint az alkalmazott kezelések eredményessége is mérhető általa. A magas BNP szint más szívizom-károsodáshoz vezető betegségek állapotát és lefolyását is jelzi.

A B-CrossLaps:

A Béta-Crosslaps hétköznapi nevén a kollagén keresztkötés, a csontfelszívódás egyik mutatója. Az elsősorban a csontban képződő I-es típusú kollagén alkotja az organikus csontállomány több mint 90%-át. A kollagén elöregedése során a véráramba kerül és a vesén át választódik ki. A vér mintavételével átfogó információkhoz juthatunk a csont gyógyulási képességéről és az anyagcsere aktivitási folyamatairól is.

A Toxoplasma vizsgálat

A Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. A toxoplazmózis ép immunrendszerű emberben általában nem okoz komoly megbetegedést, gyakori a tünetmentes fertőzés.

Mivel nincsenek különösebb klinikai tünetei a betegségnek, ezért csak akkor derülhet fény rá, ha elvégeztetik a speciális laboratóriumi vizsgálatokat.

Hogyan kell értelmezni a leleten található értékeket?

A leletre három értéke írnak rá: IgG, IgM és IgA.

          Az IgG azt jelzi, átesett-e már a fertőzésen, ha pozitív, akkor igen, ezáltal kialakult már egy védelem, és nem kaphatja el újra, amennyiben negatív, akkor még nem esett át a fertőzésen.

          Ha az IgA érték megemelkedett, akkor krónikus nyálkahártya fertőzésről lehet szó.

          Az IgM érték megmutatja, hogy a fertőzés friss-e, amennyiben pozitív a kapott eredmény az azt jelenti, hogy fél éven belül kapta el a fertőzést. Ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell.

Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozik hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetben, de nem friss a fertőzés.

Egy időben elvégeztetett laboratóriumi vizsgálat segíthet abban, hogy megelőzze a komolyabb betegségek kialakulását, valamint képet kaphat állapota változásairól is. Ezért nagyon fontos, hogy mind megelőzés mind pedig ellenőrzés céljából minimum évente egy átfogó labort kérjen kezelőorvosától.