A lágyéksérv kialakulásának okai

A hasfal lágyéki része olyan mértékben gyenge, hogy valamilyen szerv (pl.: vékonybél) kitüremkedik rajta a sérvkapun keresztül, ami miatt egy dudort érzékelünk. 

Tünetei lehetnek

  • Szúró és/vagy nyilalló hasi fájdalom
  • Hányinger, hányás
  • Puffadás, hasi görcsök
  • Székrekedés
  • Bélelzáródás
  • Előboltosulás
  • Duzzanat lágyéktájon
  • Duzzanat a herében, duzzanat a nagyajkak tájékán,
  • Sérv feletti bőr elszíneződése, duzzanata

Előfordulása

A sérvek nagyobb részét valamilyen lágyéksérv alkotja. A 25 év feletti férfiak esetében előfordulása növekedésnek indul, majd 50 éves kor után meredeken ível felfelé. Nők esetében a lágyéksérv kialakulása elenyésző.

Okai

A sérvkapu belső hasüreg felüli nyílásának elhelyezkedésétől függően megkülönböztetünk direkt (egyenes) és indirekt (ferde) sérvet.

Az indirekt lágyéksérv szintjei:

Kialakuló/Kezdődő sérv: Még nem alakult ki egyértelműen a sérv, azonban a hasüreget ért nyomás növekedésekor érezni lehet az előtüremkedő tömlőtartalmat.

Inkomplett sérv: A lágyékcsatornába nyomul a sérvtömlő.

Teljes sérv: A sérvtömlő a benyomulást követően kitüremkedik a lágyékcsatorna külső nyílásán.

Heresérv: Olyan lágyéksérv, mely kitölti a teljes herezacskót.

Direkt lágyéksérv esetében a sérvtartalom közvetlenül a meggyengült hasfalon át a herezacskóba illetve a nagyajkakba tömörül.

A lágyéksérv kiváltó okai lehetnek, erőltetett székelés, erőlködés, súlyemelés, valamint nőknél a szülés.

A férfiak esetében további kockázati tényezők még: a dohányzás, vizeletürítési akadály, székelési nehézség, aranyért, valamint a köhögéssel járó krónikus tüdőbetegség.

Diagnosztizálása

A kórelőzmény felállításával kezdődik, melyet egy tapintásos vizsgálat követ, ahol az esetek 50%-ban észlelhető fájdalmas duzzanat. Már a kezdődő sérvet is lehet tapintással diagnosztizálni. 

Ha egyértelmű kiboltosulás tapasztalható, akkor a felette történő hallgatózás a bélhangok jelenlétéről ad információkat.

Ahhoz, hogy megállapítható legyen a lágyéksérv kialakulása további vizsgálatra van szükség, mint pl.: ultrahangra.

Kezelése

Kezelése hasonlóan a heresérvhez műtéti eljárással lehetséges. Többféle eljárást is kidolgoztak már a lágyéksérv műtéti úton történő kezelésére, melyből a legkorszerűbb az úgynevezett hálóbeültetés. A beültetés során a sebész egy szövetbarát hálót ültet be az izomzat és a szalag közti varrat helyére.

Előfordulhat, hogy a sérv nem operálható, ilyenkor a sérvkötő alkalmazását javasolják, melynek használata csak a tökéletesen visszahelyezhető sérvek esetében engedélyezett.

Ne vegye félvállról a tüneteket, forduljon mielőbb szakorvoshoz!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

Egyéb vizsgálatok blogja