Mi az a herecsavarodás?

A here a herezacskóban helyezkedik, és az ondózsinóron lóg, ami lényegében egy hosszú vezeték, amiben erek és idegek futnak. Akkor beszélhetünk herecsavarodásról, ha az ondózsinór a tengelye körül megcsavarodik, melynek következtében az ondózsinór verőere részlegesen vagy teljesen elzáródik. Ha teljesen elzáródik, akkor a here nem jut elegendő vérhez, így akár el is halhat.

Tünetei:

Annak ellenére, hogy a herecsavarodásnak nincs túl sok tünete, azok mégis nagyon beszédesek:

  • Hirtelen jelentkező nyilalló fájdalom
  • A here megduzzadása
  • Tapintásra keménnyé válik

Milyen okai lehetnek a herecsavarodásnak?

  • Legtöbbször az alvás közbeni forgolódáskor következik be a baleset, mely heves fájdalommal jár.
  • Azok a férfiak, akik lazább szövetekkel rendelkeznek, hajlamosabbak lehetnek az ondózsinór megtekeredésére.
  • Strandolás közben is felléphet herecsavarodás, mégpedig akkor, ha a herét a vízbeugráskor, akkora ütés éri, ami miatt az ondóvezeték megtekeredik.

Előfordulása

A fiatalabb férfiak esetében gyakrabban fordul elő a here megcsavarodása, az esetek 65%-ban a 12-18 éves korosztály a leginkább érintett.

Diagnózisa

Mivel súlyos fájdalommal jár, ezért az orvosoz fordulási arány magas. A diagnózis felállítása a következően zajlik: az orvos felveszi a páciens kórtörténetét, majd tapintásos vizsgálatot végez, ezt követi a herék és a herezacskó ultrahangos vizsgálata.

Kezelése

Amennyiben valóban herecsavarodásról van szó, akkor a here 6 órán belül menthető meg, jellemzően műtéti úton. Esetenként a here spontán visszatekeredik, vagy az orvosok megpróbálják manuálisan visszacsavarni, azonban ez ritkán hoz eredményt.

A későbbi tekeredések elkerülése érdekében a herét egy-egy öltéssel a herezacskó burkaihoz rögzítik, így megelőzhető az újabb csavarodás.

Mivel rendkívül rövid idő áll rendelkezésére az orvosoknak, hogy megmentsék a herét, így ha észleli, a tüneteket azonnal forduljon orvoshoz!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

GYIK