Az STD (= Sexually Transmitted Diseases = szexuálisan terjedő betegségek) összefoglaló néven a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések takarja, melyek KIFEJEZETTEN szexuális érintkezés útján terjednek. Fontos leszögezni, hogy szexuális érintkezésnek számít minden olyan érintkezési forma, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, a szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet.
A kifejezetten szexuális úton terjedő kórokozók közé több mint 30 fajta baktérium, vírus és gomba tartozik. Ezek a legkülönbözőbb betegségeket, tüneteket okozzák, sőt van köztük olyan is, amely tünetet nem okoz. Ezeket a tünetmentes “gazdák” hordozhatják és a párkapcsolatuk során továbbadhatják, ilyenkor a partnernél tüneteket okozva.
A harmincból nyolc kiemelt kórokozó fordul elő a legnagyobb gyakorisággal. Ebből négy betegség: a szifilisz, a gonorrhoea, a chlamydiasis és a trichomoniasis gyógyítható jelenleg. A másik négy vírusos infekció: a hepatitis B, a herpes simplex vírusfertőzés, a HIV-fertőzés és a HPV-fertőzés nem gyógyítható, csupán kezelhető.

Vannak olyan panaszok, elváltozások, amelyek felhívhatják a fertőzésre a figyelmet, ilyenek a nemi szervek elváltozásai, fájdalmai, sebei, váladékozása, viszketése, elszíneződése, vagy vizelési fájdalom, esetleg a környéki nyirokcsomók duzzanata. A betegség igazolására ritkán elegendő önmagában az orvosi vizsgálat és a megtekintés, legtöbbször a kórokozók kimutatására kell törekedni a testváladékokból, nemi szervekről vagy vérből. A kezelést sokszor az első rendelésen el kell kezdeni, de a laboratóriumi eredmények után, úgynevezett célzott gyógyszeres terápiát tudunk folytatni. Fontos a betegek partnereinek vizsgálata és a teljeskörű, hatékony szexuális védekezés a gyógyulás végéig (óvszer).

FIGYELEM! A vizsgálat ára nem tartalmazza a laborvizsgálat költségeit, amely esetenként több 10.000,- Ft is lehet! Kérem erre figyeljenek oda! Köszönjük!

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/szexualis-betegsegek/nemi-betegsegek-szurese-mikor-hol-hogyan-vegzik-hasznos-eligazitasok-az-orvostol/xv7elgz