Mitől alakul ki a heresérv?

A lágyéksérvek közé tartozik a heresérv, amiről akkor beszélünk, ha a lágyéksérv kiterjed, ami azt jelenti, hogy a hasi szervek egy része átcsúszik a herezacskóba a lágyékcsatornán keresztül.

Amikor az izomzat gyenge és a sérvkapu pedig nagy akkor a heresérv mérete fokozatosan növekszik. Amennyiben a nyílás szűk, akkor a sérvben lévő tartalom kizáródhat, ezáltal nem tud visszatérni a hasüregbe. Ebben az esetben a sérvkapu elszorítja a beleket, így problémát okozva a vérellátásban is. Ennek következtében kialakulhat bélelzáródás, súlyosabb esetben pedig bélelhalás is.

Leggyakoribb tünetei: 

  • Duzzanat a lágyékhajlatban
  • Csomó a lágyékhajlatban
  • Tompa és/vagy húzó fájdalom a lágyékhajlatban
  • Bélelzáródás
  • Kizáródott bél
  • Kialakulásának okai

Mikor a magzati korban kifejlődnek a herék, akkor a leszállásuk során magukkal húzzák a hashártyát is, így kialakítva a hereburkot, a folyamat végén ez a járat lezáródik, azonban ha nyitva marad, akkor a szűk járat kitágulhat és így a hasban lévő szervek belekerülhetnek.

Amennyiben az izomzat gyengébb akár magától is kialakulhat a heresérv. Kialakulásának kockázatát növelő tényezők: nehéz fizikai munka, nagyobb emelés, erős köhögés, súlyzós hasizomgyakorlatok, súlyemelés. Ha öröklött hajlamról van szó, akkor akár a folyamatos erőlködéstől is kialakulhat, mely fennáll például székrekedés esetén.

Előfordulása

Gyermekeknél elenyésző százalékban fordul elő, 25 éves kor felett már gyakrabban alakul ki, aminek oka a fizikai terhelés növekedése, 50 éves kor felett pedig a kötőszövetek gyengülése is segítheti a heresérv kialakulását.

Diagnózisa

Fizikai vizsgálattal az orvosok ki tudják tapintani a nagyobb sérvek mellett már a kezdődőeket is. Amennyiben kérdések merülnek fel, úgy szükséges elvégezni egy ultrahangos vizsgálatot is. Erre leginkább akkor van szükség, ha az orvos nem tudja egyértelműen megállapítani, hogy heresérvről vagy herevízsérvről van szó.

Kezelése

A heresérv kezelése műtéti úton lehetséges, melyből többféle eljárás is létezik, a legmodernebb a hálóbeültetéses sérvkapuzárás.

A problémamentes és teljes felépülés érdekében a műtétet követően kerülni kell a hasizmot igénybe vevő tevékenységeket és a nehéz fizikai munkát.

Szövődményei lehetnek:

  • Kitapadás
  • Kizáródás

Ne várjon a tünetek megjelenéséig, kérjen időpontot hereultrahangra elérhetőségink egyikén!

A herék és herezacskók ultrahangos vizsgálatáról, ide kattintva olvashat bővebben!

GYIK