Manapság már szinte minden ember küzd valamilyen allergiával. Az allergiát nem szabad félvállról venni, ugyanis számos komolyabb betegséget is jelezhet. Ma már többféle módszer is létezik az allergia vizsgálatára, rendelőnkben provokációs teszteket és vérvizsgálatokat is végzünk. Az itt leírtak nem minősülnek teljes körű tájékoztatásnak és NEM helyettesítik az orvosi konzultációt!

Felhívjuk figyelmüket, hogy az allergia vizsgálat csak 6 éves kor felett ajánlott, a gyermekek még nem teljesen kifejlődött immunrendszere miatt a korai vizsgálatok félrevezető eredményeket adhatnak!

Többféle allergiatesztre van lehetőség:

Prick teszt

A Prick teszttel azonnali allergiás reakció váltható ki. A tesztelés során felhelyezünk az alkarra egy vagy több ragasztócsíkot, melyre az allergénekhez tartozó számok kerülnek és a gyárilag megtisztított allergéneket a bőrre csepegtetjük, ha valamelyikre allergiás a páciens, akkor a csepp helyén duzzanat és vörösödés látható. Ahhoz, hogy a bőrfelszín alá bejuthassanak az allergének egy enyhe felszíni karcolást kell ejteni, majd pedig 20 percig mozdulatlanul tartani az alkart. A mozdulatlanság azért is fontos, hogy ne keveredjenek össze a különböző allergének. Az eredmény azonnali és leolvasása után a bőr megtisztítása és a tünetek kezelése következik.

A következő allergének vizsgálata végezhető el Prick teszttel:
– Légúti allergénekre, mint: pollenek, tollak, állati szőr, penész, stb.
– Meghatározott típusú táplálék allergénekre: tojás, búza, tej, stb.

Epicután teszt

Egy olyan bőrteszt, melyet arra használnak, hogy felderítsék, milyen allergén okozhat például: ekcémát, csalánkiütést. Az előre kiválasztott vizsgálandó anyagokat a hát bőrére (vagyis a bőr fölé – epikután) ragasztjuk, majd 48 óra múlva eltávolítjuk. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát (ekcémás reakcióit) nézzük a felhelyezést követően 48-72 és 168 óra múlva. Mivel vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak csak tüneteket, így többszöri látogatásra van szükség az eredmények leolvasásához.

Kizárólag Epicután teszttel vizsgálható anyagok:
– Magyar standard
Fogászati allergének
– Kozmetikumok

Az allergének vizsgálata egyesével is kérhető, csoportba szedve vagy a páciens tünetei szerint, személyre szabottan.

Vérből végzett allergiavizsgálat

A vérből végzett allergiavizsgálattal az allergén-specifikus ellenanyagok mennyiségét mérhetjük meg, pl.: IgE/IgG szintek, mivel ezek kapcsolatba lépnek az allergénekkel. Rendelőnkben eddig is rendelkezésre állt ez a vizsgálat, azonban most kiegészült szakorvosi konzultációval, melynek keretein belül szakorvosunk, Dr. Unger Erika átbeszéli Önnel az eredményeket és szükség szerint beállítja a kezelést is.

Vérből végezhető allergiavizsgálat:
– Légúti allergénekre, mint: pollenek, tollak, állati szőr, penész, stb.
– Meghatározott típusú táplálék allergénekre: tojás, búza, tej, stb.
Rovarmérgekre (méh, darázs)

Elvégzésükre akkor van szükség, ha nem értékelhető a bőrteszt, vagy nem javasolt, mint pl.:
– Súlyos ekcéma vagy egyéb bőrbetegség esetén.
– Krónikus asztma vagy szívbetegség esetén.
– Volt már korábban súlyos allergiás reakciója bőrteszt során.
– A páciens érzékeny a tűszúrásokra vagy felületi karcolásokra.
– Gyógyszerek szedésekor, melyek befolyásolják az eredményt: szteroidok, antidepresszánsok, antihisztaminok egyes típusai esetén.

Az immunterápia hatékonyságának nyomon követésére is alkalmas a vérből végzett allergiatesztek eredménye.

Vérből végzett komponens alapú allergiavizsgálat

A komponens alapú allergiavizsgálat egy speciális vérvizsgálat, mely segít egy pontosabb diagnózis felállításában. Mivel az általános allergiateszt csak a fehérjék összességét vizsgálja és az egyes összetevőket nem, így nem képes kimutatni, hogy pontosan mely alkotóelemre vagyunk allergiásak. Pusztán arra képes, hogy megállapítsa, pl. a mogyoróallergiát, tehéntej allergiát, stb.

A komponens alapú allergiavizsgálat képes kimutatni, hogy pontosan mely alkotóelemre vagyunk allergiásak. Ezáltal választ kaphatunk arra is, hogy az adott étel elfogyasztása okoz-e anafilaxiás sokkot vagy pusztán enyhe szájnyálkahártya irritációt idéz elő, pl.: a földimogyoró fehérje esetében.

A komponens alapú diagnosztika segítségével az ételallergia korlátozásai átrendeződnek, lehetnek enyhébbek, megengedőbbek, de azt is megmutatja, hogy egyes esetekben mennyire súlyos reakciók léphetnek fel, ezért fontos, hogy körültekintően fogyasszuk őket és figyeljük szervezetünk jelzéseit.

Légzésfunkciós vizsgálat

A légzésfunkciós vizsgálattal a tüdő működését vizsgálják, mely az asztma és egyéb tüdőbetegségek esetében elengedhetetlen vizsgálati forma. Általa már jóval az első tünetek megjelenése előtt észlelhetőek bizonyos eltérések. A vizsgálatot egy spirométer nevű eszköz segítségével végzik, mely lényegében egy cső, aminek egyik végét a szájba kell venni, a másik vége pedig össze van kötve egy számítógéppel. Ezzel az eszközzel mérhető a hörgők, légutak, légző izmok és hörgőcskék állapota is, valamint a hörgőkben jelentkező esetleges szűkületek.
Kiemelten fontos szerepe van a megelőzésben, mivel pl.: a szénanáthát gyakran kísérő asztma kialakulását a vizsgálat segítségével időben fel lehet ismerni.

Immunterápia az allergia kezelésében

Egyre elterjedtebb az immunterápia az allergiás tünetek kezelésének módszerei között. Jelenleg ez a kezelési mód az egyetlen olyan eszköz, mely nem pusztán a tüneteket kezeli, de idővel képes hozzászoktatni a pácienst azokhoz az allergénekhez, melyek panaszokat okoztak. Kinek ajánljuk az immunterápiát? Azoknak, akik nem akarnak folyamatosan gyógyszert szedni, jó megoldás az allergén specifikus immunterápia.
– Allergén: pollen, atka vagy bármilyen anyag, ami az allergiát kiváltja.
– Specifikus: a kezelés nem az allergia tüneteire, hanem annak kiváltójára irányul.
– Immunterápia: a kórosan kisiklott immunreakciót más irányba kell terelni, ezzel segíthetünk, hogy megszűnjenek a panaszok, vagy nehogy súlyosabb betegség, esetleg asztma alakuljon ki, esetleg újabb dolgokra váljon allergiássá a páciens.
A terápia lehet sublingualis – ez otthon elvégezhető, ilyenkor cseppek formájában adagoljuk az allergént.

Az immunterápia sublingualisan alkalmazható:
pollen
– házipor-atka
macska és kutyaszőr
penészgomba allergia

Történhet injekció formájában is: Ilyenkor kezdetben heti egy alkalommal (majd később ritkábban) a felkar bőre alá meghatározott mennyiségű allergént fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést kizárólag orvosi rendelőben lehet elvégezni! A kezelés után 1-2 órás megfigyelésre van szükség.
Bizonyos idő után a beteg szervezete megtanulja elviselni a betegséget kiváltó allergén jelenlétét és a kiváltott immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben meg is akadályozza a súlyosabb betegség kialakulását vagy az új dologra való allergia fellépését.
A méh és darázsméreg allergia csak injekciós immunterápiával kezelhető.

Ne vegye félvállról a tüneteket, hanem kérjen mielőbb allergiavizsgálatot, hogy idejében felderíthetővé válhasson panaszainak háttere és megkezdhesse a megfelelő terápiát!