Nyaki nyirokcsomók ultrahangos vizsgálata

A nyirokcsomók egyik fontos feladata a nyirokáramlás fenntartása, annak érdekében, hogy visszavezessék a vénás oldalon a szövetek közé kerülő folyadékot. Fontos szerepet tölt be szervezetünk védekezőképességének fenntartásában is, a nyirokcsomókban termelődő fehérvérsejtek segítenek leküzdeni a szervezetnek a bakteriális és gombás fertőzéseket, illetve fontosak a daganatok kialakulása elleni védekezésben.

A nyakon található kiterjedt nyirokérhálózat részeként számos nyirokcsomó is megtalálható. Ezek a kulcscsontok felett, az állkapocs alatt a fül mögött és a fejbiccentő izmok mentén helyezkednek el. Akkor nevezünk egy nyirokcsomót kórosnak, ha mérete meghaladja a 10 mm-t.

Nyaki ultrahang vizsgálattal jól meghatározható a vizsgált terület nyirokcsomóinak mérete. Ha már mérete kórosnak számít, akkor információkat kaphat a vizsgáló orvos a nyirokcsomó szerkezetéről, a megnagyobbodás hátterében álló gyulladásról. A vizsgálat során mintavételre is lehetőség van egy finom tű segítségével, így a szövetminta segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

Pajzsmirigy vizsgálatok

A pajzsmirigy által termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak működéséért. A mirigy – mely egy belső elválasztású szerv – két lebenye a gége alatt a légcső oldalán helyezkedik el, melyeket egy ún. kis híd köt össze.

A pajzsmirigyhez köthető leggyakoribb betegségek:

  • Pajzsmirigy alulműködés: Akkor beszélünk pajzsmirigy-alulműködésről, ha a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, vagy nem működik.
  • Pajzsmirigy túlműködés: A pajzsmirigy-túlműködése során túl sok hormont termel a pajzsmirigy, maga a túlműködés sokszor csak tünet, mint betegség.
  • Pajzsmirigy megnagyobbodás: A pajzsmirigy rendellenes működésének egy jele a pajzsmirigy megnagyobbodása.
  • Göbök kialakulása: A pajzsmirigy göbös megbetegedésére a nyak elülső részén lévő duzzanat hívja fel a figyelmet.
  • Hashimoto betegség: Egy autoimmun betegség, mely a pajzsmirigyet támadja meg.

Ha eltérések jelentkeznek a pajzsmirigy működésében, akkor azok különböző mértékű fájdalmakkal párosulnak. Az eltérések olyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű. Ezért ahhoz, hogy megállapítható legyen a tünetek mögötti ok, többféle vizsgálatra is szükség van.

Pajzsmirigyultrahang

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata során a pajzsmirigy állományát, a nyirokcsomókat és a nyaki lágyrészeket ellenőrizzük. Vizsgáljuk a pajzsmirigylebenyek nagyságát, a mirigyállomány szerkezetét, esetleges göbös elváltozásokat és cisztákat keresünk. A vizsgálat során az áll alatti nagy nyálmirigyet és a fültőmirigyet és a nyaki nyirokcsomók területét is átnézzük, hogy felfedezzük az esetleges eltéréseket.

Laboratóriumi vizsgálatok

A laboratóriumi vizsgálatok, mint a vérvizsgálat a szerv aktuális működéséről adnak átfogóbb képet. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, és a szedett gyógyszerektől is. A terhesség bizonyos szakaszaiban az értékek eltérőek lehetnek. A pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO-, a thyreoglobulin – és a TSH receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

Mind a nyaki nyirokcsomó ultrahang, mind pedig a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, valamint kortól függetlenül bármikor megismételhetőek.

Kapcsolódó vizsgálataink:

Figyeljen oda teste jelzéseire és forduljon szakorvoshoz, a gyors reakció kulcsfontosságú és életet menthet!