A pajzsmirigy és szűrővizsgálata

A pajzsmirigy két lebenye a gége alatt a légcső két oldalán helyezkedik el, a két lebenyt kis híd köti össze. Az általa termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésért.

A szervi eltéréseket, különböző fájdalmakat a legtöbb esetben magunk is felismerjük, így könnyen fordulunk a megfelelő szakorvoshoz.

Amennyiben a pajzsmirigy méretében kóros állapot látszanék, azaz egyik, vagy mindkét lebenye megnagyobbodik, asszimmetrikusan egyik lebenyében göb mutatkozik (struma=gólyva) az ultrahang vizsgálat biztonsággal fel tudja mérni a göb nagyságát, kiterjedtségét, szöveti szerkezetét (cysta vagy colloid = mirigyszövetből álló göb, rosszindulatúságra gyanús szerkezet)

A hormonális rendszerben keletkezett változások azonban olyan szerteágazó tüneteket okozhatnak, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű. A tünetek hátterében álló okok feltárása több módon történhet.

Ultrahang

A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat. Az ultrahang vizsgálat során a pajzsmirigy állományát, a nyaki lágyrészeket és a nyirokcsomókat ellenőrizzük. A pajzsmirigylebenyek nagyságát mérjük, a mirigyállomány szerkezetét megítéljük, a pajzsmirigy göbös elváltozásait, és cisztákat keresünk. Az áll alatti nagy nyálmirigyet, és a fültőmirigyet, valamint a nyaki nyirokcsomók területét alaposan átvizsgáljuk, megnagyobbodott nyirokcsomót keresve. A vizsgálat fájdalommentes, a többi ultrahang vizsgálathoz hasonlóan sugármentes, biztonságos és megbízható eljárás, ami kortól függetlenül bármikor megismételhető és gyors diagnózist ad.

Vérvizsgálat

A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata. A beírt és csillaggal jelzett normál értékek néha megtévesztőek lehetnek, mert az értékek függhetnek a napszakoktól, évszakoktól, a szedett gyógyszerektől is. Fontos, hogy a terhesség egyes szakaszaiban az értékek eltérőek. Ki kell emelni, hogy a pajzsmirigy betegségeinek nagy csoportja autoimmun eredetű, ezért a TPO-, a thyreoglobulin – és a TSH receptor elleni antitestek megmérése alapvető fontosságú.

Nyirokcsomók ultrahang vizsgálata

A nyakon igen kiterjedt nyirokér hálózat van, amelynek számos nyirokcsomó is normál anatómiai komponense. A kulcscsontok felett, a fejbiccentő izmok mentén, az állkapocs alatt, a fül mögött számos nyirokcsomó helyezkedik el. A nyirokcsomó normál méretének felső határát 10 mm-ben lehet közelítőleg meghatározni, azaz ezt a méretet meghaladó nyirokcsomót vagy nyirokcsomókat már kórosnak kell ítélni.

Az ultrahang vizsgálattal a nyirokcsomó mérete jól meghatározó, kóros nagyság esetén szerkezetére nézve is kaphatunk felvilágosítást, hogy a méretnövekedés hátterében gyulladás, fertőzés vagy nyirokúti terjedésről áll-e.

A vizsgálat lehetőséget nyújt úgynevezett finom tű mintavételre is, amelynek mikroszkópos vizsgálata a pontos diagnózis felállításában pontos támpont lehet.

Kapcsolódó vizsgálataink: