Az ízületek ultrahangos vizsgálata

Az ízületek ultrahangos vizsgálatára akkor van szükség, ha más képalkotó vizsgálatok nem hoznak egyértelmű eredményt, pl.: röntgen vagy CT. 5D képes ultrahanggépünk és a HQ-Vision™ technológia segítségével, sokkal élesebb képet kapunk a vizsgált területről.

Az ízületi ultrahang vizsgálat során lehetőség nyílik arra, hogy fájdalommentesen feltérképezhetőek legyenek az ízületeket körülvevő lágyszövetek, inak, izmok és a csontokat fedő porcok is. A vizsgálat során képet kaphatunk az esetleges gyulladásokról, sérülésekről, szakadásokról, meszesedésekről vagy bevérzésekről és folyadékgyülemekről is.

Milyen betegségek/elváltozások kimutatására alkalmazható?

A váll, könyök, csukló, csípő, térd és boka ízületek leggyakoribb megbetegedései lehetnek:

Gyulladás (arthritis): Az ízületek ultrahangos vizsgálata gyulladásos betegségeknél megmutatja a csontok felszínén megjelenő kimarásokat és az ízületi belhártya megvastagodását is. Doppler-ultrahanggal pedig az érhálózat is jól láthatóvá válik, így vizsgálható az erekben lévő keringés is. Gyakori gyulladásos megbetegedések pl.: a teniszkönyök és a golfkönyök.

Sokízületi gyulladás (reumatoid artritis): Az ízületek ilyen gyulladása egy autoimmun betegség, mely többnyire a kéz és láb kisízületeit érinti, ritkábban fordul elő a csukló, térd és boka ízületekben. Ultrahangos vizsgálattal felderíthető a gyulladás gócpontja, ezáltal értékes információkhoz juthat a vizsgáló orvos.

Porckopás (artrózis): Ha az egészséges állapottól eltérően az ízületi rés beszűkül, akkor a csontfelszín egyenetlenné válik. A képalkotó vizsgálat által jól láthatóvá válik a csontokat beborító porc mennyisége annak esetleges csökkenése.

Sportsérülés: A szalagokat, ízületeket és ínakat érintő sérülések gyakoriak az aktív sportot űzők életében, ilyen sérülés pl.: ínszalagszakadás. Ahhoz, hogy pontos képet kaphasson az orvos a fájdalmas területről a röntgenfelvétel mellé ultrahangos vizsgálatot is végez.

Idegsérülés: Az idegek ultrahanggal történő vizsgálata során feltárhatóak olyan betegségek, mint az alagút szindrómák vagy az esetleges idegsérülések.

Maga a vizsgálat nem több 10-15 percnél és nem igényel különösebb előkészületet sem a páciens részéről, azonban érdemes olyan ruhában érkezni, melyet könnyű levenni.

Az ízületek ultrahangos vizsgálata nem jár sugárterheléssel és teljesen fájdalommentes, amennyiben szükséges akár többször is elvégezhető.

Tegyen egészségéért! Ne legyintsen a fájdalomra, forduljon mielőbb szakorvoshoz, hogy megelőzhesse a komolyabb betegségek és szövődmények kialakulását!