A terhesség alatti ultrahangvizsgálat a leghatékonyabb módja annak, hogy kiszűrjék az esetleges fejlődési rendellenességeket. Míg korábban a szokásos 2D ultrahanggal csak egyetlen metszetben láthatták a szülők kisbabájukat, addig mára már olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, mint pl. az 5D ultrahang. Így nem pusztán a magzat fejlődési állapotát tudják ellenőrizni az orvosok, de lehetőség nyílik arra is, hogy élethű képet kaphassanak a róla.

Az 5D ultrahang nagy felbontású 3D anatómiát mutat sokkal részletesebb képi kifejezéssekkel és reális mélységérzékeléssel. A CrystalVue™ technológiának köszönhetően lehetőség nyílik egy fejlett fotórealisztikus, háromdimenziós megjelenítésre. A RealisticVue™ technológia pedig lehetőséget kínál arra, hogy a fejlődő magzat minden oldalról megtekinthető legyen, így még inkább a valósághoz közelítő képet kaphatnak az orvosok a babáról.
Nem hiába hívják sokan babamozinak az 5D ultrahangot, mivel életszerű képet mutat a babáról, ráadásul élőben, így olyan mintha csak egy filmet nézne az ember. Mivel sokkal jobb minőségben közvetít, ezért tisztábban látszódnak a méhen belüli állapotok is és könnyebben felismerhetőek egyes rendellenességek is. Ez azért is nagyon fontos, mert így még a szülés előtt megtervezhetik a baba kezelését és a születést követően rögtön el is kezdhetik.

A vizsgálat menete

A magzati ultrahang során, mindig a magzat egészét vizsgáljuk, és nemcsak célzott vizsgálatokat végzünk. Ezáltal szinte teljesen felmérhető a magzat általános egészségi állapota és anatómiai épsége is. Az elváltozások egy része jól szűrhető a terhesség első és második harmadában végzett ultrahangos és biokémiai vizsgálatok kombinációjával, ezáltal csökkenthető a későbbi születési rendellenességek gyakorisága. Az alábbi két képen a köldökzsinór látható:

A 12-13. heti ultrahang

A 12-13. heti ultrahang vizsgálat történhet hasi és hüvelyi fejjel is, és hasonlóan végzik, mint bármelyik nőgyógyászati vagy hasi ultrahangvizsgálatot. A kapott eredményről leletet állítunk ki és bizonytalanság esetén további vizsgálatokat javasolunk.

Ahhoz, hogy jobban megérthesse, milyen információk szerepelnek az ultrahang leleten, kattintson ide: 

Magzati UH lelet magyarázata

A magzaton a következő testrészek és szervek vizsgálhatóak ebben az időszakban: az állcsont-állkapocs, kialakulóban a rekesz és a tüdő, látható a szívbillentyűk mozgása, a véráramlás, az orrcsont, a vesék, a húgyhólyag és a gyomor. Vizsgálható a méhlepény tapadása és a köldökzsinór állapota is, hogy rendesen fejlődik-e a törzs és a végtagok, valamint, hogy elegendőnek tűnik-e a magzatvíz mennyisége.

Rendelőnkben vérvételt nem végzünk a 12 hetes ultrahang vizsgálathoz, így ez nem nevezhető teljes szűrésnek!

A 30-32. heti ultrahang

Mit is jelent a 30-32. heti ultrahang vizsgálat? A magzat fejlődési ütemét vizsgáljuk elsősorban, kiemelve:

  • a magzat növekedésének ütemét,
  • a magzat testsúlyát,
  • a magzat méhen belüli elhelyezkedését,
  • a méhlepény helyzetét, ultrahangos kinézetét,
  • a végtagoknak és a koponyának az alakját,
  • a szervek megfelelő fejlődését,
  • a magzatvíz mennyiségét,
  • valamint a magzat vérkeringést (véráramlás-ultrahang)

Természetesen egy mérettáblát is adunk, pontos leletmagyarázattal, melyet előre itt is megtekinthet:
https://tiasonultrahang.hu/ultrahang/magzati-uh-lelet-magyarazata/

Az 5D-s képsorokon nagyon jól láthatóak az arcvonások, néha egy mosoly, grimaszok – már ha a magzat nem takarja el az arcát és segít a szonográfusnak az elhelyezkedésével is! :c)
Természetesen jelezzük azt is, ha valamilyen kóros eltérést találunk, ilyenkor több vizsgálat szükséges a pontosa diagnózishoz, amiket ott, azonnal javasolni fogunk és segítünk (pl. szorosabb terhesgondozás – hetente végzett további kontroll ultrahangvizsgálatok és egyéb vizsgálatok).

Néhány betegség, aminek kialakulása vizsgálható ultrahanggal:

Fontos, hogy a terhesség alatt eljárjon szűrővizsgálatokra, hogy még idejében felderíthetőek legyenek az esetleges születési rendellenességek.