A bőr alatt kitapintható csomók

Ezek a csomók – bár hirtelen félelmet kelthetnek – sokszor ártalmatlanok, apró elváltozások. Ultrahangos vizsgálattal könnyen kideríthető a keletkezésük oka.

A bőr alatt kitapintható, sokszor nyomásra elmozdítható kisebb-nagyobb csomók bárhol kialakulhatnak a testünkön. Leggyakrabban a kezünkön, a nyakon, mellen, hónaljban és a lágyrészek környékén fordulhatnak elő – szinte mindig ártalmatlan izomcsomók, illetve zsírcsomók állnak a háttérben.

A lágyrész daganatok ismert formái:

  • lipóma – a zsírszövet túlburjánzása,
  • atheróma – a faggyúmirigy kivezető csövének elzáródása
  • kötőszöveti daganat
  • nyirokcsomó(k) megnagyobbodása– a nyakon és a hónalj területén lévő elváltozások általában egyszerű megfázás nyomán alakulnak ki és megnagyobbodott, többnyire fájdalmas nyirokcsomó a betegség lefolyása után legtöbbször (nem 100%) visszahúzódik.
  • A limfóma – a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, melyet ultrahanggal el lehet különíteni a jóindulatú megnagyobbodásoktól. A limfóma korai felismerés esetén az egyik legjobban gyógyítható rosszindulatú daganat típus.
  • szarkóma – a limfómánál ritkább súlyos elváltozás, a kötőszövetből indul ki és fő jellegzetességei a szabálytalan alakja valamint az, hogy nem mozdítható el

Ultrahanggal megállapítható, hogy a bőr alatt kitapintható csomók milyen jellegűek. Az eljárás teljesen fájdalommentes, nem jár semmilyen egészségügyi kockázattal és az eredmény azonnal kész. A kezelőorvos javasolhat további lépéseket, vagy ha a csomó nem zavaró, akkor lehet, hogy semmi teendő nincs. Rosszindulatú daganat gyanúja esetén további vizsgálatok kellenek, nem halogatható!

Kapcsolódó vizsgálataink: