A bőr alatt kitapintható csomók

A bőr alatt található csomók észlelésükkor aggodalomra adhatnak okot, azonban legtöbbször ártalmatlan és apró elváltozások.

Testünkön bárhol kialakulhatnak a bőr alatti kisebb-nagyobb csomók, de leggyakrabban a kézen, a nyakon, mellen, hónaljban és a lágyrészek környékén fordulhatnak elő. Ezek a csomók sokszor nyomásra elmozdíthatóak és nem járnak fájdalommal. Az esetek többségében ártalmatlan zsírcsomók vagy izomcsomók állnak a háttérben.

A lágyrész daganatok ismert formáiról és a hónalj ultrahangos vizsgálatáról az Emlő-és hónaljultrahang menüpontban olvashat részletesebben!

Gyakori bőr alatti elváltozások:

Ganglion: A ganglion nem más, mint egy folyadékkal teli ciszta, amit egy tok borít.

Fibromialgia: A fibromialgia egy összetett betegség, mely a test különböző pontjaiban jelentkezhet, pl.: az izmokban, kötőszövetekben vagy a csontokban.

Gynecomastia: A gynecomastia az az állapot, amikor a férfiaknál nőies emlő fejlődik ki, melynek oka, hogy a túl sok női nemi hormont termel a szervezet.

Verejtékmirigy-gyulladás: A verejtékmirigy-gyulladás orvosi nevén a hidradenitis suppurativa a szőrtüszőkből eredő gyulladás, melynél a verejtékmirigyek csak másodlagosan érintettek, így az elnevezés félrevezető.

A bőr alatt kitapintható csomók jellege ultrahangos vizsgálattal megállapítható, az esetek nagy százalékában ezek az elváltozások jóindulatúak. Gyakran előfordul, hogy a csomók pusztán esztétikailag okoznak problémát, azonban nem járnak fájdalommal, ilyenkor előfordul, hogy nincs vele további teendője a páciensnek. Ha azonban nagyon zavaró, akkor az orvos további lépéseket javasol. Amennyiben felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, abban az esetben több vizsgálatra is szükség lesz a pontos diagnózis felállításához.

Az ultrahangvizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel, valamint bármikor újra megismételhető és az eredmény azonnali.

Bár a bőr alatti csomók legtöbbször jóindulatú elváltozások, akkor sem szabad őket félvállról venni, ha kitapintott egyet, azonnal forduljon orvoshoz!