Mi is az a herevízsérv?

A herét körülvevő burkok között lévő folyadék felhalmozódása a herevízsérv más néven hydrocele. Miután kialakult fokozatosan növekszik, mígnem mérete már fájdalommal járhat, így amint jelentkeznek az első tünetek érdemes orvoshoz fordulni.

Bármilyen életkorban kialakulhat akár a mellékherék gyulladása vagy a herezacskó sérülése miatt is.

Tünetei:

  • A herék fokozatos növekedése
  • Érzékeny herezacskó
  • Nyomásérzés a herezacskóban és a herékben

Kialakulásának oka

Ha a herét körülvevő folyadék háztartása felborul, akkor a mennyisége emelkedhet. Ez a fajta emelkedés kialakulhat gyulladás és sérülés miatt vagy herevisszér-tágulat műtétet követően is.

A néhány deciliternyi folyadéktól kezdve akár a több liternyit is elérheti a folyadékgyülem mértéke, ez utóbbi kialakulása lassú folyamat, mely évekig is eltarthat.

Szövődményei:

  • Bevérzés
  • Hegesedés
  • Gyulladás
  • Nyomásfokozódás

Diagnosztizálása

Vizsgálata hasonló a heresérvéhez, tehát tapintásos fizikai vizsgálatot egy ultrahangos vizsgálat követ.

Kezelése

Először megpróbálják leszívni a felgyülemlett folyadékot, ami sajnos nem hoz tartós eredményt, mivel a folyadék egy idő után újratermelődik. Ezért a tartós megoldás érdekében műtéti beavatkozásra van szükség. A műtét során a folyadék mellett a burkot is részlegesen vagy teljesen eltávolítják, így megakadályozzák a herevízsérv újbóli kialakulását.

A műtét után tartózkodni kell a nehezebb fizikai munkáktól és herekötő viselése is ajánlott. A herevízsérv műtétet követően a páciens teljes gyógyulása 3-4 hét.

Ha a herezacskó növekedését tapasztalja, mihamarabb forduljon szakorvoshoz!

Kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatunkra és előzze meg a herevízsérv kialakulását, súlyosbodását!

GYIK