Néhány kiegészítés, magyarázat, melyek nem a teljesség és az elvárható legjobb orvosi precizitás mentén íródtak, pusztán az olvasó hétköznapi nyelven történő tájékozódását segítik:

COVID-19 antitest szint vizsgálat:
Érdemes oltás előtt megnézetni, a laboreredmény hitelesen mutatja meg az antitest szintet. Vérvétellel együtt 11.000,- Ft

Laktóz intolerancia:
A laktóz intolerancia vagy más néven hypolaktázia, egy gyakori autoszomális recesszív állapot, amelyet a laktáz-phlorizin-hidroláz (LPH) aktivitásának a csökkenése eredményez. Az LPH katalizálja a laktóz hidrolízisét glükózzá és galaktózzá. A molekuláris genetikai vizsgálat célja az LCT gén c.1-13910C>T allélvariáns meghatározása. A laktózintolerancia genetikai vizsgálata (LCT promoter c.1-13910C>T) CSAK az elsődleges laktózintoleranciát vizsgálja, ez öröklött tulajdonság. A meghatározás vérből történik. A leletet 14 munkanapon belül kapja meg a páciens.
BNP:
A vérvizsgálat segítségével meg lehet határozni egy, a szívelégtelenségre specifikus fehérje (az ún. B típusú nátriuretikus peptid) jelenlétét. Az enzim a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik. Mérése segít a szívelégtelenség gyanúját igazolni, illetve e betegség kezelése eredményességének monitorozását. A magasabb BNP szint jellemző érték a szívelégtelenség jelzésére és jól jelzi más szívizom-károsodáshoz vezető betegségekben szenvedő betegek állapotát, betegségük lefolyását.

A B-Cross Laps:
Másik elnevezése: kollagén-keresztkötés vizsgálat. A csontfelszívódás egyik mutatója. Ez egy vérvétel alapján készített teszt, elvégzésével képet kaphatunk a csont gyógyulási képességéről, anyagcsere aktivitásáról és folyamatáról. A csontok felújítása a csontszövet lebontásával van kapcsolatban, amely több mint 90 százalékban kollagén-I-ből van felépítve. Ez a kollagén elöregedése közben a véráramba kerül, onnan vesén át kiválasztódik. Emelkedett csontfelszívódás során (pl. csontritkulás) ezen kollagén szintje megemelkedik a vérben.

A Toxoplasma vizsgálat jelentősége:
A Toxoplasma gondii egysejtű parazita, mely szájon át jut be a szervezetbe. A toxoplazmózis ép immunrendszerű emberben általában nem okoz komoly megbetegedést, gyakori a tünetmentes fertőzés. A toxoplasmosisnak nincsenek speciális klinikai tünetei, így a betegség csak akkor derül ki, ha gondolnak rá és elvégeztetik a speciális laboratóriumi vizsgálatokat. Legnagyobb jelentősége a várandós anyák fertőzéseinek felderítésében van. Ugyanis ha a kórokozók a véráramban megjelennek vagy ott tartósan keringenek, a magzat veleszületett fertőzését okozhatják.
A várandós anya primer fertőződése többnyire tünetmentes, vagy az enyhe tünetek miatt nem diagnosztizálják. Terhesség alatti fertőződés következményekét a magzat súlyosan károsodhat.
Friss fertőzés esetén a kórokozónak a magzatba való átjutási valószínűsége az első trimeszterben 10-25%, a második trimeszterben 30-54%, az utolsó harmadban 60-65%.

A Toxoplazma lelet:
A leletre három értéke írnak rá. Az IgG azt jelzi, átesett-e már a fertőzésen, ha pozitív, akkor igen (és már védett ellene, nem kaphatja el megint), ha negatív, akkor nem.
Az IgM érték mutatja meg, friss-e a fertőzés (fél éven belüli), ha pozitív, akkor fél éven belüli fertőzése van. Hogy ez a viszonylag friss fertőzés hatással van-e a babára, hogy Ön éppen fertőzött-e, azt onnan lehet megtudni, hogy újból mintát vesznek és megnézik, emelkedtek-e az értékek. Ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell.
Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozik hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetben,
de nem friss fertőzött.

A toxoplazma fertőzést meg lehet kapni nyers hústól (tatárbifsztek), rosszul megmosott gyümölcstől-zöldségtől, játszótéri homokozóban, szóval nem csak a macska lehet a ludas.
Általában, akinek macskája van, az már átesett a fertőzésen és utána már védett ellene, de ha új, idegen macskája van, akkor mindenképpen csináltassa meg a tesztet.

Kapcsolódó vizsgálataink: