Mi az a teniszkönyök?

Akkor beszélhetünk teniszkönyökről, ha gyulladás következik be a könyöktájékon a felkarcsont külső alsó részén, melynek következtében fájdalom alakul ki. A panaszok hátterében csonthártyagyulladás áll, mely a könyök külső vagy belső bütykén az alkari feszítő izomzatnál eredeztethető.

Ennek oka általában valamilyen sportsérülés, de kialakulhat folyamatos, túlzott igénybevétel miatt is, pl.: gépelés, zongorázás… stb. Előfordulását tekintve többnyire a nőket érinti ez a betegség.

Tünetei:

  • Könyökfájdalom
  • Gyengeség az alkarban
  • A szorító erő csökkenése
  • Fájdalom a tenyér forgatásakor
  • Fájdalom a könyök külső oldalán

Diagnosztizálása

A diagnosztizálása könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis a panaszok alapján, valamint a fizikális vizsgálat során tapintásra a csont megnyomásakor erős fájdalom jelentkezik, mely bizonyítja a gyulladás jelenlétét.

Ahhoz, hogy felmérhető legyen a gyulladás mértéke, szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is, mint pl.: az ultrahang vizsgálat.

Kezelése

Első lépésként tehermentesítést javasolnak, és az alkar nyugalomba helyezését, ehhez előfordulhat, hogy gipszkötést alkalmaznak.

Javasolhatnak különböző fájdalomcsillapító gyógyszereket és krémeket, de fizikoterápiát és lokálisan alkalmazott szteroid injekciókat is.

Amennyiben a konzervatív kezelési módok nem hoznak eredményt, úgy műtéti beavatkozásra van szükség, amikor az alkari feszítő izomcsoportot a csonthártyával együtt leválasztják.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, ne várjon az orvoshoz fordulással, kérjen mihamarabb segítséget!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ízületi ultrahangos vizsgálatra!

GYIK