Mit kell tudni az ínszalagszakadásról?

Az ínszalagok fokozzák az ízületek stabilitását és az izmokat az ízületekhez rögzítik. Az ínszalagsérülések általában valamilyen balesethez vagy rossz mozdulatoz köthetőek, melyet fájdalom és duzzanat kísér. A szalagok részben vagy teljesen el is szakadhatnak, illetve szakadásukkor magukkal vihetnek egy kisebb csontszilánkot is.

Az ínszalagszakadás tünetei

  • Erős fájdalom
  • Korlátozott mozgatás
  • Duzzanat
  • Esetleges vérömleny kialakulása
  • Az érintett izom formájának változása

Diagnózisa

Fontos, hogy részletesen beszámoljon a sérülést eredményező mozdulatról, hogy minél több információt kapjon az orvos a diagnózis felállításához. Ezután az orvos ízületstabilitási vizsgálatot végez, hogy feltérképezze az ízület mozgathatóságának korlátait. Ezt legtöbbször röntgen és ultrahang vizsgálat követi, de sor kerülhet MR és CT vizsgálatokra is a komplikáltabb eseteknél.

Kezelés

Attól függően történik, hogy milyen típusú és mértékű a sérülés. Enyhébb esetben elegendő pihentetni és kímélni a sérült végtagot, gyakran előfordul, hogy rögzítik is a végtagot, pl.: gipszkötést kap.

Súlyosabb esetekben nem kerülhető el a műtéti beavatkozás, ami lehet, pl.: arthroscoppal megoldható kisebb metszés, mely egy kevésbé megterhelő eljárás, és gyorsabb a páciens felépülése is.

A kezelésekhez tartozik még a gyógytorna is, mely segít újra funkcionálni az ízületeket és elkerülni a későbbi mozgáskorlátozottságot.

Az inakban keletkező sérülések és szakadások nehezen gyógyulnak, és ha elhanyagolják őket, akkor csökken a használhatóságuk, állandó fájdalommal járnak és akár rokkantsághoz is vezethetnek.

Soha ne hagyja figyelmen kívül a fájdalmat, hiszen az figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ízületi ultrahangos vizsgálatra!

GYIK