Allergia vizsgálatok

Lehetnek provokációs tesztek és vérvizsgálatok. A következőkben egy rövid összefoglalót adunk Önöknek, hogy nálunk mit is tudnak kérni, mi miben tudunk Önöknek segíteni, ha támad az allergia. Természetesen az információk nem teljes körűek, részben vagy egészben a szakirodalomban és az interneten is fellelhetők. Sosem helyettesítik az orvosi konzultációt, ezen leírások ismerete nem oldja meg az Önök problémáit és semmilyen autodidakta kezelés elvégzésénél nem hivatkozhatók.

Légzésfunkciós vizsgálat

A tüdő működésének egyik vizsgálati módszere a légzésfunkciós vizsgálat, amely mára az asztma és más tüdő betegségek kivizsgálásának elengedhetetlen kelléke lett. A légzésfunkciós vizsgálat már akkor eltérést mutat, amikor tünetek még nem jelentkeznek.
A hörgők, a légutak, a hörgőcskék működésük közben eltéréseket mutathatnak ki. A spirométer egy olyan eszköz, amely egy gyakorlott szakorvos kezében elárulja, hogy van-e a háttérben meghúzódó betegség és esetleg milyen súlyos, milyen a tüdő aktuális funkciója, van-e a hörgőkben esetleges szűkület és milyen a légző izmok állapota.
A megelőzésben is komoly szerepe lehet, mivel például a szénanátha mellé gyakorta kapcsolódó asztma kialakulását ennek segítségével ideje korán fel lehet ismerni.

Prick teszttel végzett allergia vizsgálatok

Az allergia vizsgálat alapmódszere, mert azonnali allergiás reakciót igazolhatunk vele. Az allergént az alkar bőrére csepegtetve vörösödést, duzzanatot várunk, ez bizonyítja az adott allergénre az allergia meglétét. Az eltelt idő nem több, mint 10-20 perc.
A vizsgálat során minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, az eljárás tehát minimális fájdalommal jár csupán. A vizsgálat nem végezhető el, ha a beteg bőre test szerte ekcémás, kiütéses. Az eredmény leolvasása után a bőrt megtisztítjuk és a tüneteket helyileg kezeljük.

Prick teszttel végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • bizonyos fajta táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

Forrás és további praktikus információk: Vermes Krisztina; https://gyogyhirek.hu/mi-az-prick-teszt/

Epicután teszt allergia vizsgálat

Legjobb megközelítésben az allergiás eredetű ekcémák okának megállapítására használják. Az előre kiválasztott vizsgálandó anyagokat a hát bőrére (vagyis a bőr fölé – epikután) ragasztjuk, majd 48 óra múlva eltávolítjuk. Ennél a módszernél szintén a bőr vörösödését, duzzanatát (ekcémás reakció) nézzük a felhelyezést követően 48-72 és 168 óra múlva. Sajnos vannak olyan allergének, melyek a felhelyezést követően egy héttel okoznak csak vörösséget. Ezek miatt az eredmények leolvasásához több alkalommal el kell látogatni a rendelőbe.

Anyagok, melyek csak epicután teszt allergia vizsgálat módszerrel vizsgálhatóak

 • magyar standard
 • fogászati allergének
 • kozmetikumok
 • az allergének egyesével is kérhetőek, csoportba szedve, a páciens tünetei szerint, személyre szabottan

Vérből végzett allergia vizsgálat

A vérből az allergén-specifikus ellenanyagok mennyiségét mérjük (IgE/IgG), mert ezek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből végzett allergia vizsgálat eddig is rendelkezésre állt rendelőnkben, csak eddig nem tudtunk szakorvosi konzultációt biztosítani Önöknek. Ez Unger Erika doktornővel megváltozott. Ez a vizsgálat bármikor elvégezhető. Az eredményeket orvosi vizit keretében átbeszéljük, a szakorvos a kezelést is be tudja állítani.

Vérből végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)
 • rovarmérgekre (méh, darázs)

Ezeket akkor javasoljuk, ha esetleg nem értékelhető bőrteszt vagy éppen nem javasolt, például:

 • A beteg súlyos ekcémában vagy egyéb bőrbetegségben szenved
 • A beteg súlyos asztmában szenved, vagy rossz az általános állapota, például szívbetegsége van
 • A kórtörténet szerint súlyos allergiás reakció következhet be a bőrteszt során
 • A beteg nem tolerálja a tűszúrásokat vagy felületi karcolásokat a bőrén
 • Olyan gyógyszerek szedése, melyek befolyásolják az eredményt, mint az antidepresszánsok vagy az antihisztaminok egyes típusai, esetleg szteroidok

A vérből végzett allergiatesztek eredményét az immunterápia hatékonyságának nyomon követésére is tudjuk használni.

Vérből végzett komponens alapú allergia vizsgálat

Az általános allergia diagnosztikában csak a fehérjék összességét vizsgáljuk, de az egyes összetevőket már nem. A kezelés ezáltal általános lesz, a tiltás is általános lesz, nem tudunk egyéni szabályokat felállítani. Ezen segít a komponens alapú allergia vizsgálat, mely csak az utóbbi években vált elérhetővé. Kimondani azt, hogy valaki allergiás a tehéntejre ugyan lehet igaz, de talán túl nagy csoportot zártunk ki ezzel. Ez a speciális vérvizsgálat segíthet részletesebb képet kapni, felállítani egy pontosabb diagnózist, amely végül sikeresebb kezelést tesz lehetővé.

Térjünk vissza a tehéntejre vagy a tojásra: a tehéntej és tojás többféle fehérjét tartalmaznak. Allergia bármelyik alkotófehérjére kialakulhat. A komponens alapú allergiavizsgálat külön-külön képes kimutatni az alkotóelemekre való allergiát. És ami nagyon fontos: ide sorolhatjuk és így is kell vizsgálnunk a földimogyoró fehérjét is. A földimogyorónál eddig kilenc allergén fehérjét azonosítottak. Van közöttük anafilaxiás sokkot előidéző és van olyan is, amely csak enyhe szájnyálkahártya irritációt okoz. Természetesen a két reakció a földimogyoró fogyasztását is meghatározza: ehetem vagy sem?

El is érkeztünk az Önök kérdéseihez, melyek lehetnek:

 • Ehetek földimogyorót, pedig allergiásnak mondtak ki? Vagy életveszélyes? Mennyire súlyos?
 • Az életkor előrehaladtával eltűnhet az allergia?
 • A hőkezelés segíthet?
 • Tehéntej allergia esetén a tej teljesen kiesik az étrendemből vagy van olyan tej, amit fogyaszthatok?
 • A tojást teljesen ki kell zárnom vagy vannak esetek, amikor elfogyaszthatom?
 • Növényi fehérjék esetén lehet árnyaltabb a kép? (búzafehérje, szójafehérje allergia)

A komponens alapú diagnosztika segítségével az ételallergia korlátozásai átrendeződnek, lehetnek enyhébbek is, megengedőek is, de azt is megmutatja, hogy egyes esetekben mennyire súlyos reakciók léphetnek fel, így az odafigyelés mennyire fontos ezek után is.

Immunterápia az allergia kezelésében

Mire jó az immunterápia? Hiszen az allergia kezelésénél az a legjobb megoldás, ha a kiváltó elemeket eltávolítjuk a környezetből. Lehetséges ez? Például a pollenek vagy a poratkák esetében? Nem, ezt hamar beláthatjuk. Vannak viszont tüneti gyógyszerek, de rengeteg – és a mellékhatások is alig vehetők észre, néha egyáltalán nem. Aki viszont nem akar folyamatosan gyógyszert szedni, annak jó megoldást nyújt az allergén specifikus immunterápia. Vagyis:

 • Allergén: pollen, atka vagy bármilyen anyag, ami az allergiát kiváltja
 • Specifikus: a kezelés nem az allergia tüneteire, hanem a kiváltójára irányul.
 • Immunterápia: a kórosan kisiklott immunreakciót más irányba kell terelni, ezzel segíthetünk, hogy megszűnjenek a panaszok, vagy nehogy súlyosabb betegség, esetleg asztma alakuljon ki, esetleg újabb dolgokra váljon allergiássá a páciens.

A terápia lehet sublingualis – ez otthon végezhető, cseppek formájában adagoljuk az allergént.
Az immunterápia sublingualisan alkalmazható:

 • pollen
 • házipor atka,
 • macska és kutyaszőr
 • penészgomba allergia esetén.

Vagy a terápia lehet injekciós is. Működése: a felkar bőre alá eleinte hetente egyszer, majd ritkábban meghatározott allergén mennyiséget fecskendez a kezelőorvos. Ezt a kezelést az esetlegesen előforduló allergiás reakció miatt csak felkészült rendelőben szabad végezni. Az injekció után a betegnek megfigyelés céljából 1-2 órán át az orvos közelében kell maradnia.

Egy bizonyos idő után az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy súlyosabb betegség vagy újabb dolgokra kialakuló allergia lépjen fel.

A méh és darázsméreg allergia csak injekciós immunterápiával kezelhető.

Kapcsolódó vizsgálataink: