Magas vérnyomás

A magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomást gyakran félvállról veszik, és nem foglalkoznak vele kellő mértékben, pedig számos szerv fokozott károsodásához vezethet. Sokszor a betegség kialakulása még nem okoz különösebb panaszokat és nem jelentkeznek a magas vérnyomás tünetei. Ezért kiemelten fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük akár otthonunkban, akár orvosunkkal vérnyomásunkat.

A magas vérnyomás (hipertónia) tünetei:

  • Izzadás
  • Látászavar
  • Fejfájás, lüktetés
  • Bizonytalan egyensúly
  • Szapora szívdobogás
  • Mellkasi nyomás

A magas vérnyomás felismerésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres szűrővizsgálat elvégeztetése. Ahhoz, hogy az orvos diagnózist tudjon felállítani többszöri ellenőrzésre van szükség, méghozzá különböző időpontokban. Rendelői körülmények között történő mérések esetén magasnak számít a 140/90 Hgmm érték, otthoni körülmények között ez az érték alacsonyabb, már 135/85 Hgmm magasnak számít.

A magas vérnyomás szövődményei

Egyik korai szövődménye lehet a kisebb erek megrepedése, melynek oka az érfal gyengesége vagy betegsége. Egy ilyen repedés az érrendszer bármely pontján kialakulhat, és ha egy főverőeret érint vagy agyi eret, akkor akár halálos kimenetele is lehet.
A hipertónia késő szövődménye lehet az érelmeszesedés fokozódása, amely agyi érszűkülethez, stroke-hoz, szívelégtelenséghez és szívinfarktushoz is vezethet.
Amennyiben a végtagi erek károsodnak, úgy végső megoldásként az amputáció is felmerülhet.
A szemben található erek károsodása pedig, látásromláshoz, rosszabb esetben pedig vaksághoz vezethet.

Kerülje el a magas vérnyomás miatt kialakuló súlyos betegségeket és járjon rendszeresen kivizsgálásokra!

Doppler-ultrahang vizsgálatunkról és annak fontosságáról, ide kattintva tudhat meg többet!

Egyéb vizsgálatok blogja