Szívbetegség

Gyakran előforduló szívbetegségek

Egy tünet sem ad teljes bizonyosságot arról, hogy szív-és érrendszeri betegség van kialakulóban, azonban bizonyos tünetek valószínűsíthetik a betegséget. Sokszor előfordul, hogy a figyelmeztető tünetek már csak előrehaladott állapotban jelentkeznek.
Nézzük meg melyek a gyakori szívbetegségek és milyen tünetekkel járnak.

Szívdobogásérzés

A felgyorsult szívverést sokszor váltják ki érzelmek vagy nagyobb fizikai megterhelés után is jelentkezhet, azonban a háttérben szívritmuszavar is állhat. Gyanakvásra az adhat okot, ha az erőssége nem áll arányban a terhelés mértékével vagy nem tudjuk mihez kötni.
A szívdobogásérzés lehet szabályos és szabálytalan is. A soron kívüli szívverés (extraszisztolé) nem más, mint a szokványos szívösszehúzódások mellett megjelenő szívverés, mely megzavarja a szív ritmusát. Előfordul az is, hogy egy extraszisztolét egy-egy rövid szívmegállás követ, mely fájdalommal jár. A szívdobogásérzése gyakran jelentkezik olyanoknál is, akiknek nincs semmilyen szívbetegsége, pusztán túlságosan aggodalmaskodóak, sokat idegeskednek vagy hipochondriában szenvednek, ezt nevezik szívneurózisnak.

Szívelégtelenség

Azt nevezzük szívelégtelenségnek, amikor a szív nem tudja ellátni a szervezetet a szükséges vérrel. Ennek több oka is lehet, azonban 95%-ban az alábbi két elváltozásnak a következménye:

  • Billentyűhiba: gyakran fertőzésből ered, de lehet veleszületett rendellenesség is. Akár anélkül is képes akadályozni a szívizom működését, hogy abban károsodás keletkezne, és túlterheléses állapotot eredményez.
  • Magas vérnyomás: fokozott nyomás, mely az erekben keletkezik és ezáltal a szívet állandó, túl nagy erőkifejtésre kényszeríti, ezáltal hosszú távon károsítja a szívizomzatot.

Idősebb korban a szívelégtelenség gyakoribbá válik, ennek egyik oka a kor előrehaladta, fiatalabb korban a háttérben magas vérnyomás vagy billentyűhiba áll.

Pitvarremegés

A pitvarremegés során az izomrostok rendszertelen aktivitása miatt, nem jön létre a hatásos pitvar összehúzódás, ami miatt a kamrák összehúzódása is szabálytalan lesz. Fiatalabb korban a betegség leggyakoribb oka a kéthegyű (mitrális) billentyű elváltozása, idősebb korban pedig az érelmeszesedés.

Szívinfarktus

Amikor a szívbe vezető erek elzáródnak és nem jut elegendő vér a szívbe, akkor beszélünk szívinfarktusról. Az elzáródás egyik leggyakoribb oka az érfalakon megtapadt zsír, koleszterin, amik úgynevezett plakk formájában megtapadnak a szívbe vezető koszorúereken.
Ez a plakk később leszakadhat és elzárhatja a vérkeringést, melyből fakadóan károsodhatnak a szívizomsejtek vagy akár el is halhatnak.

A szívroham leggyakoribb tünetei:

  • Izzadás
  • Szédülés és ájulás
  • Enyhe fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, ami rövid idő alatt elmúlik, majd ismét jelentkezik
  • Légszomj
  • Nyak-, váll- és állkapocsfájdalom
  • Émelygés és hányinger
  • Halálfélelem
  • Erős nyugtalanság, zavartság

Ha előfordult már a családban valamilyen szívbetegség, akkor mindenképp érdemes megvizsgáltatnia szívét és keringési rendszerét! Kérjen időpontot Doppler-ultrahang vizsgálatra!

Arról, hogy mit jelent a Doppler-ultrahang vizsgálat itt olvashat bővebben!

Egyéb vizsgálatok blogja