Az emlő önvizsgálata

Az emlők rendszeres önvizsgálata rendkívül fontos, ugyanis általa hamarabb észrevehetőek az esetleges elváltozások és így gyorsabban tud reagálni rá és orvoshoz fordulni.

Hogyan kell megvizsgálni a melleket?

Első lépésként a tükörnél állva tekintse meg az emlőkön a következőket: van-e nagyságbeli változás, megvastagodott a bőr, esetleg behúzódás látszik rajta, megváltozott-e a mellek körvonala vagy a mellbimbók elhelyezkedése? Ezekre a kérdésekre feltartott és leengedett karok mellett valamint csípőre tett kézzel is választ kell adni!

Ezután az emlőket tapintással is vizsgáljuk: a bal kart felemelve jobb kezével és zárt ujjakkal körkörös mozgással tapintsa át a bal emlőt és figyelje meg érez-e csomót vagy bármilyen elváltozást. Ezt a folyamatot ismételje meg a jobb mellén is.

Most pedig feküdjön le és a bal válla alá tegyen egy párnát, majd pedig a bal karját nyújtsa a feje fölé és így ismét körkörös mozgásokat végezve tapintsa át a mellet kívülről befelé haladva a mellbimbó irányába. Ezután vizsgálja meg a mell és a hónalj közötti területet is, ehhez emelje a karját a feje fölé, majd a törzse mellé engedje vissza. Ezeket a pontokat ismételje meg a jobb mellével is.

Szükséges továbbá megvizsgálnia azt is, hogy a mellbimbó nem váladékozik-e, ezt úgy tudja a legkönnyebben megnézni, hogy enyhén megnyomja a mellbimbókat.

Ha az emlők önvizsgálata során bármilyen elváltozást tapasztal, úgy kérjük, azonnal forduljon orvoshoz!

Ultrahang Blog