Mi okozza, miért alakul ki, kiket érint a mellrák?

A nők körében az egyik legelterjedtebb megbetegedés a mellrák, melynek kialakulása a kor előrehaladtával növekszik. Épp ezért nagyon fontos, hogy megfelelően tájékozódjanak a hölgyek és minél többet tudjanak a betegségről, hogy idejében felismerhessék és orvoshoz forduljanak.

Mi az a tumor és hogyan alakul ki?

A sejtosztódás folyamata normálisan csak akkor megy végbe szervezetünkben, ha újakra van szükség. Azonban előfordul, hogy a test bizonyos részeiben ezek a sejtek növekedni és osztódni kezdenek, így létrehozva egy szövettömeget, melyet tumorként azonosítunk. Ha sejtburjánzáskor létrejött sejtek normál sejtek, akkor jóindulatú tumorról van szó. Ha viszont rendellenesek és elkezdenek más szöveteket is megtámadni, akkor rosszindulatú a daganat. Ha a melleken kívül más területre is kiterjed és ott új tumorokat képez, akkor azokat áttéteknek nevezik.

Azt, hogy az emlődaganatot pontosan mi okozza, nem tudjuk, azt azonban igen, hogy mely rizikófaktorok tesznek valakit fogékonnyá rá. Közrejátszanak olyan tényezők, mint a kor, genetika, személyes egészségügyi kórtörténet és az étrend is.

Ki lehet leginkább érintett?

Manapság 8-ból 1 nőnél diagnosztizálnak élete során emlőrákot, a férfiak érintettsége a mellrák esetében csekély. Az esetek többségénél nincs közvetlenül családi előzménye a betegségnek, pusztán a megbetegedések 5-10 százalékánál jelentkezik genetikai hajlam miatt.

Mellrák stádiumai 

Korai stádium (0.szakasz): ekkor a betegség a mellben lokalizálódik, nincs nyoma annak, hogy átterjedt volna a nyirokcsomókra (carcinoma in situ).

1.stádium: a rák 2 cm-es vagy ennél kisebb és nem terjedt át semmire.

2.stádium: a daganat kisebb 2 cm-nél, a nyirokcsomó bevonásával, vagy olyan tumor, mely nagyobb 2 cm-nél, de 5-nél kisebb, szerteágazóan, a hónalj nyirokcsomók nélkül.

2B stádium: nagyobb tumor, mint 5 cm, szerteágazóan, de a hónalj nyirokcsomók nélkül, pozitív teszttel; vagy olyan daganat, amely 2 cm-nél nagyobb, de az 5 cm-t nem éri el, szerteágazóan, a nyirokcsomókat is beleértve.

3A stádium: ezt nevezik lokálisan előrehaladott ráknak. A tumor 5 cm-nél nagyobb és átterjedt a nyirokcsomókra, a kar alatt vagy a mellcsont mellett, vagy olyan daganat, amely bármely méretű, rákos nyirokcsomókkal, melyek egymáshoz tapadnak, illetőleg a környező szövetekhez.

3B stádium: bármely méretű tumor, amely átterjedt a bőrre vagy a mellkas falára.

3C stádium: bármely méretű tumor, ami szélesebb körben terjedt el, több nyirokcsomó inváziót foglal magába.

4.stádium: ebben a stádiumban a mellrák tumorként definiálható, méretétől függetlenül, amely a keblektől messzebbre is szétterjedt, a csontokra, tüdőre, májra, agyra vagy a távoli nyirokcsomókra.

Melyek a mellrák tünetei? 

Csomó vagy megvastagodott rész a mellben vagy közelében, esetleg a hónaljnál, amely a menstruációs ciklus során is fennáll.

Egy apró csomó, amely borsószemnyinek tűnik.

A kebel méretének, formájának, kontúrjának megváltozása.

Véres, vagy tiszta folyadék szivárgása a mellből.

A bőr érzékelésének megváltozása a mellen vagy a mellbimbón (gödrös, ráncos, pikkelyes, gyulladt).

A bőr pirossága az emlőn vagy a mellbimbón.

A mellbimbó alakjának, helyzetének megváltozása.

Olyan terület a keblen, amely határozottan eltér a mell más részeitől.

Márványszerű, megkeményedett terület a bőr alatt.

A mellrák típusai 

Több típusát különböztetjük meg ennek a betegségnek.

  1. Invazív (infiltráló) ductalis carcinoma. Ez a rák a kebel tejjárataiban kezdődik. Majd áttöri a falat és megtámadja a szöveti részt. Ez a leggyakoribb formája a mellráknak, a megbetegedések 80 százaléka ilyen.
  2. Ductalis carcinoma in situ (DCIS) a ductalis carcinoma korai szakasza (0.stádium). Az „in situ” azt jelenti, hogy a rák nem lépett ki az eredeti kialakulási pontjából. A kór csak a tejcsatornára korlátozódik. Ám ha nem kezelik, ebből is invazív rák lehet. A legtöbbször gyógyítható.
  3. Infiltráló (invazív) lobularis carcinoma. A mell lebenyekben kezdődik, ahol a tej termelődik, de átterjed a környező szövetekre vagy a test más részeire is. Az invazív mellrákok 10 százalékában fordul elő.
  4. Lobularis carcinoma in situ (DCIS). Ez a típus csak a lebenykékben van jelen, nem igazi rák, ám markerként szolgál a későbbi mellrák kialakulásához – a rizikó nagyobb. Aki ilyen állapotban van, annak gyakori ellenőrzése van szüksége mellvizsgálatok és mammográfia keretében.

Mellrák stádiuma, típusai és tünetei részek forrása: Adrina – napidoktor.hu

GYIK