Mi az a szívelégtelenség?

Amikor a szív kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé, akkor szívelégtelenségről beszélünk, amit több betegség is okozhat pl.: magas vérnyomás vagy szívkoszorúér betegség. Legtöbb esetben egy lassan kialakuló állapotról van szó, ezért is nagyon fontos, hogy folyamatosan eljárjunk szűrővizsgálatokra, hogy idejében megkezdhessék a kezeléseket.

Tünetei

  • Étvágytalanság
  • Állandó köhögés
  • Szabálytalan szívverés
  • Csökkenő fizikai aktivitás
  • Gyengeség érzése
  • Hirtelen hízás
  • Ödéma kialakulása

Kialakulásának oka

Számos tényező segíti a betegség kialakulását: alkohol, genetikai hajlam, stb., azonban leggyakrabban szívinfarktus után alakul ki. Jelentkezhet akut és krónikus formában, valamint kialakulhat a balszívfélben és a jobbszívfélben külön-külön vagy jelentkezhet együttesen is, ez esetben globális szívelégtelenségről van szó.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához többféle vizsgálatra van szükség. Először egy fizikális vizsgálatot végeznek, amikor fizikálisan is kitapintható vagy hallható tüneteket keres az orvos, mint pl.: ödémák, szívzörejek, stb. Ezek után képalkotó vizsgálatokra kerül sor: mellkasröntgen, EKG, ultrahang, laboratóriumi vizsgálatok és indokolt esetben szívkatéterezés.

Kezelése

Elsősorban életmódváltásra van szükség, el kell hagyni a káros szokásokat, mint pl. a dohányzást és sokkal aktívabb életet kell élni és betartani az előírt diétát. Ha ez sikerült, akkor a gyógyszeres terápia a következő lépés, mely csak akkor kezdhető meg, ha már beállt a szervezet az egészségesebb életmódra.

Fontos, hogy a tünetek észlelésekor mihamarabb keresse fel orvosát és kérjen egy szakkivizsgálást, hogy mielőbb megkezdhető legyen a terápia!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot laboratóriumi kivizsgálásra!

 

GYIK