Milyen tényezők befolyásolhatják a magzat és a kismama egészséget a várandósság alatt?

Igyekeztünk minél szélesebb körben lefedni a veszélyforrásokat, melyek káros hatást gyakorolhatnak az anyára és a babára. Több tényező is befolyásolhatja a kismama és magzata egészségét a terhesség ideje alatt, ezért úgy gondoltuk, hogy összegyűjtünk néhány hasznos információt. Nézzük is meg a kockázati tényezőket:

Stressz

Számos kutatás bebizonyította, hogy a terhesség alatti túlzott stressz ártalmas a babára. Stressz helyzetben a szervezet egy kortizol nevű hormont termel, ami képes a méhlepényen keresztül eljutni a magzathoz. Ha a kortizol szint túl magas a magzatvízben, akkor befolyásolhatja a baba agyának dopamin termelését. A túlzott és hosszasan elhúzódó stresszes állapot, kihathat a gyermek stressz tűrésére, ami később akár autoimmun problémákhoz vagy hiperaktivitáshoz is vezethet.

Dohányzás

A dohányzás egy rendkívül káros szokás, mely terhesség alatt különösen veszélyes, hiszen az anya által belélegzett nikotin a méhlepényen keresztül bejut a babához és károsíthatja életműködéseit. A nikotin csökkenti a magzat felé áramló vér mennyiségét. Az édesanya vérében megnövekszik a szén-monoxid-tartalom, ezáltal csökken az oxigén tartalma. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a dohányzó édesanyák gyermekei koraszülöttek lesznek és születési súlyuk is elmarad az átlagtól. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a dohányzás mennyire káros a születendő gyermekre, ezért mielőtt úgy dönt gyermeket vállal, fontos, hogy leszokjon a dohányzásról.

Alkoholfogyasztás

Sokak számára az alkohol elhagyása az egyik legfájóbb pontja a terhességnek, azonban jó okuk van az orvosoknak arra, hogy tilólistára tegyék az alkoholt. Ugyanis a várandósság alatti alkoholfogyasztás vetéléshez és fejlődési rendellenességekhez vezethet. Különösen igaz ez a terhesség első harmadára, amikor a magzat fő szervei fejlődnek. Érdemes ezért már a teherbeesés próbálkozásával letenni az alkoholt. Súlyos alkoholizmus esetében a babák nagy száma valamilyen születési rendellenességgel születik, mely érintheti a szívet és a szellemi képességeket is, súlyos esetben halálos is lehet.

Kábítószerek

Hasonlóan a dohányzáshoz és az alkoholfogyasztáshoz a kábítószerek alkalmazása is hatalmas kockázatot jelent az anyára és a magzatra nézve. A drogok összes fajtája életveszélyes, nézzünk egy példát: a kokain hatására megnő a koraszülés és a méhlepény leválás kockázata, valamint később nagyobb eséllyel alakul ki szívroham, magas-vérnyomás és stroke is. Az újszülöttek szenvedhetnek születési rendellenességektől, idegrendszeri problémáktól és epilepsziás rohamoktól. Sok esetben a drogfüggő édesanya gyermeke bölcsőhalált hal. Amennyiben az anya heroinista, abban az esetben a baba is drogfüggőként jön a világra és élete első szakaszában elvonókúrán kell átesnie.

Gyógyszerek

Arról, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama a terhesség alatt, és melyek azok, amiket kerülnie kell, kizárólag orvos dönthet. Ezért mielőtt bármilyen gyógyszert beszedne, legyen szó akárcsak egy fájdalomcsillapítóról, előtte mindenképp konzultálnia kell kezelőorvosával. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a terhesség első 12 hetére, mely kritikus időszak a magzat életében.

Gyógynövények

Akárcsak a gyógyszerek esetében a gyógynövények ügyében is körültekintőnek kell lennie a kismamának és konzultálnia orvosával. Számos gyógynövény ugyanis erős reakciót válthat ki a méhen belül és károsíthatja a hormonháztartást. Legyen szó akár teáról akár krémről, mindig egyeztessen orvosával. Néhány gyógynövény melynek alkalmazása nem ajánlott várandósság alatt: ánizs, vasfű, aloé, körömvirág, rebarbara, fekete üröm, rozmaring, stb.

Fogyókúra és méregtelenítés

Természetesen fontos, hogy a terhesség ideje alatt ne hízzon sokat a kismama, de nem ilyenkor van itt az ideje egy méregtelenítésnek vagy drasztikus fogyókúrának. Még akkor sem szabad fogyókúrázni, ha túlsúllyal kezdi valaki a terhességet. Rég megdőlt már az a teória is, miszerint a kismama kettő helyett eszik, persze lényegesen több energiát használ fel a szervezet várandósság alatt, de ez átlagban 300 plusz kalóriát jelent egy nap. A sarkalatos és kínzó diéták helyett, inkább a mértékletességre és az egészséges táplálkozásra kell összpontosítani, a sanyargatás ugyanis megterheli az anyát és a magzatot is.

Veszélyes és kerülendő ételek

Számos étel fogyasztása kerülendő a terhesség alatt, mint pl.: pasztörizálatlan és penészes sajtok, nyers hal, tenger gyümölcsei, nyers és lágy tojás, stb. Ezek fogyasztása okozhat higanymérgezést és szalmonellát is. Fontos az is, hogy a tojást és a húst a megszokottnál hosszabb ideig kell főzni, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig nagyon alaposan meg kell mosni elfogyasztás előtt. Azt az ételt, ami már felengedett nem szabad újra lefagyasztani.
Még nagyobb figyelmet kell fordítani a konyha tisztaságára és minél többször érdemes fertőtleníteni is.

Fürdőzés és szauna

Az köztudott, hogy a meleg jótékony hatással lehet a hasi fájdalmakra, azonban a terhesség ideje alatt, kerülni kell a forró fürdőket és a szaunák használatát. A veszély ugyanis a magas hőfokban rejlik, mely túlhevüléshez vezethet, ami károsíthatja a magzatot. Valamint az ilyenkor távozó méreganyagok a méhlepényen keresztül eljuthatnak a magzathoz is. Továbbá minden egyéb olyan tevékenységet is kerülni kell, ami a testhőmérséklet túlzott megemelkedését okozza, mint pl.: jakuzzi, hosszú napozás, szolárium, intenzív sport.

Röntgen

Természetesen a terhesség ideje alatt is előfordulhatnak olyan esetek, amikor röntgenfelvételre lenne szükség egy esetleges betegség megállapításához. Mivel a röntgensugárzás károsíthatja a magzatot, ezért mindenképp tájékoztassa orvosát arról, hogy várandós. Előfordulhat az is, hogy a kismama nem tud a terhességről, amikor a röntgenfelvétel készül, ám nem biztos, hogy károsodik a magzat a folyamat során.
Amennyiben szeretné magzata fejlődését nyomon követni, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot magzati 5D ultrahangra!

GYIK