Ezeket érdemes tudnia a szülésről

A várandóság 9 hónapja alatt a kismama felkészül a baba fogadására és a szülésre. Azt mondják, a szülésre nem lehet ténylegesen felkészülni, hiszen az élet mindig okozhat váratlan meglepetéseket, azonban az alapokkal érdemes tisztában lenni.

Hogyan számítható ki a szülés időpontja?

A terhesség átlagosan 280 napig (40 hétig / 9 hónapig), vagy másképp 3 trimeszterig tart az utolsó menstruáció első napjától a születés pillanatáig.
A fogamzás ideje pedig átlagosan a peteérés körüli napok, plusz/mínusz egy két nap. Ha a ciklus normális, 28 napig tartó, akkor a 14. napon számíthat a megtermékenyülésre. Innentől még 266 nap telik el átlagosan a szülésig.

A szülés néhány típusa:

Irányított szülés: az orvos által kiváltott vagy ellenőrzött szülés, amelynél az szülész gyógyszereket, esetleg műszereket használ, pl. szülészeti fogó.
Természetes szülés: fizikai és pszichikai beavatkozás nélkül történő szülés
Császármetszés: a babát műtéti úton segítik a világra.
Lótusz szülés: amikor a szülés után nem vágják el a köldökzsinórt, akkor a baba kapcsolatban marad a méhlepénnyel egészen addig, ameddig a zsinór természetes úton el nem szárad.
Szaksegítség nélküli szülés: orvosi beavatkozás nélküli szülés.

A szülés folyamata

A szülést 3 szakaszra osztják, tágulási szakasz, kitolási szakasz és lepényi szakasz. A teljes folyamatot végig segíti az orvos és a szülésznő is, hogy biztosan minden rendben legyen az anyával és a babával is.

A szülés 3 szakasza:

Tágulási szakasz
Ez lényegében a vajúdási szakasz is egyben, amikor a méhösszehúzódások hatására a méhszáj kitágul. Ez a szakasz gyakran hosszú órákig is tarthat, ilyenkor többféle módszerrel is segíthető a vajúdás, ha a kismama szeretne, akkor sétálgathat is, de jellemzően fekve töltik ezt az időt. Ezalatt lehetőség van a folyamatos monitorozásra, amikor megfigyelik a magzati szívhangot és a méhtevékenységet is.

Kitolási szakasz
Amikor a vajúdási szakasz végére ér a nő, akkor az ún. fájások egyre gyakoribbá válnak. Ilyenkor reped meg a magzatburok is és távozik a magzatvíz és a méhszáj teljesen kitágul, ezáltal készen áll a szülésre. Ilyenkor a kismama tolófájásokat érez, melyek segítségével a nyomások hatására megszületik a gyermek. A nyomás többnyire irányítottan történik, tehát orvosi felszólításra kell nyomni. Gátmetszést abban az esetben alkalmaznak, ha a baba feje túl nagy és nem férne ki rendesen, és ezért gátszakadást eredményezne. Ezt megelőzvén gátmetszést alkalmaznak az orvosok, a szebb és gyorsabb sebgyógyulás érdekében is.

Lepényi szakasz
A baba megszületését követően még az édesanyának meg kell ”szülnie” a méhlepényt is, valamint ilyenkor látják el a köldökzsinórt is.

Hogyan csillapítják a fájdalmat?

Többféle fájdalomcsillapítási lehetőséget kínálnak az orvosok a fájdalom enyhítésére, melyeket többnyire injekció formájában adnak be a kismamának. A legtöbbet az ún. epidurális érzéstelenítésről lehet hallani, ami bár hatékonyan enyhíti a fájdalmat, de ki is tolhatja a szülés idejét, mivel az összehúzódások enyhébbek lehetnek.
Az epidurális érzéstelenítés mellett, léteznek más nem gyógyszeres alternatívák is a fájdalom enyhítésére, ilyen pl.: a megfelelő légzéstechnika, relaxáció, vagy a meleg vizes tömlő is.

Hogyan segíthet a megfelelő légzés?

A megfelelő légzéstechnika elsajátítása nagyban hozzájárul a szülés közbeni fájdalom enyhítéséhez. Minden szakasznak meg van a maga légzéstechnikája, így most ezeket nézzük meg közelebbről:

Tágulási szakasz: egyenletes és nyugodt mély hasi légzést kell alkalmazni, és figyelni arra, hogy az összehúzódásoknál orron keresztül szívjuk be és szájon ki a levegőt, ennek időtartama 4-6 másodperc, annyi, mint egy nagyobb sóhajtás.

Átmeneti szakasz: ebben a szakaszban szájon át történik a kilégzés, ami legyen apró, pihegő kilégzés.

Toló szakasz: mivel ez az utolsó szakasz így ekkor már erőteljesen kell lélegezni, ezt préselő légzésnek nevezik, amikor a mély levegővétel után a hasba kell préselni a levegőt kb. 10 másodpercig, majd pedig erősen kifújni.
A fájások között fontos a relaxáció a lazítás, érdemes ilyenkor becsukni a szemet és valami nyugtatóra koncentrálni.

A szülés utáni megfigyelés

Annak érdekében, hogy kizárhassanak, illetőleg felfedezhessenek esetleges szövődményeket a szülést követően az édesanyát és a babát 2 órán át megfigyelik. Ilyenkor megvizsgálják az anyát és ellátják az esetleges sérüléseket, pl.: gátsérülést.
Ekkor történik az újszülött első vizsgálata is és elvégzik az ún. Apgar-tesztet, ami 5 különböző életfunkció alapján vizsgálja a babát, ezután, ha minden rendben, akkor babát az édesanya mellkasára helyezik. Ez azért is nagyon fontos, mert a bőr-bőr kontaktus és az első szoptatás meghatározó a mama-baba kapcsolat kialakulásában, valamint az előtejben számos értékes összetevő található.
Ha letelt a két óra, akkor a gyermekágyas részre kerül a mama és a baba, ahol eltöltenek pár napot.

Mire számíthat a kismama a szülést követően a kórházban?

A kórházi tartózkodás idején segítenek elsajátítani a baba alapvető gondozási teendőit, megmutatják, hogy kell helyesen szoptatni, fürdetni stb. Ezalatt a néhány nap alatt, még elvégeznek néhány vizsgálatot a kisbabán és megnézik azt is, hogy az édesanya megfelelően regenerálódik-e. Ha mindent rendben találnak, akkor engedik haza az anyukát és a kisbabát.
Amennyiben szeretne többet megtudni magzatáról, abban az esetben kattintson a Magzati ultrahang menüpontra!

GYIK