Mit kell tudni a Cölikáliáról vagyis a gluténérzékenységről?
A cölikália egy autoimmun betegség, ami nem pusztán az emésztőszervrendszert érinti, hanem az egész szervezetet. A közhiedelemmel ellentétben a betegséget nem maga a liszt okozza, hanem a gialdin, ami a glutén egyik fehérjecsoportja. A betegség kialakulása bármely életkorban megtörténhet és 70%-ban a nőket érinti. A gluténérzékenység során károsodnak a végbélbolyhok, gyakran el is pusztulnak, mely azt eredményezi, hogy csökken a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása a szervezetben, ami felszívódási zavarhoz vezet.
Tünetei
Gyermekkorban:
- Étvágytalanság
- Hasfájás, puffadás
- Hányás
- A széklet zsírfényű
- Ingerlékenység, fáradékonyság
Felnőttkorban:
- Emésztőrendszeri panaszok:
- Hasmenés, székrekedés, puffadás
- Néhány nem emésztőrendszeri panasz:
- Kimerültség, fáradtság, pszichés zavarok
- Hajhullás
- Körömtöredezés
- Kóros fogyás
- Menstruációs problémák
- Izomgyengeség, izomgörcs
- Vérszegénység, vashiány
Kialakulásának okai
A cölikália öröklődő betegség, ha a szülőknél előfordul, akkor jó eséllyel a gyermek is örökli a betegséget. Természetesen nem minden arra hajlamos embernél alakul ki a betegség, de arra, hogy pontosan miért és milyen életszakaszban alakul ki, még nincs válasz.
A gluténérzékenyeknél a szervezet idegenként azonosítja a sejtfelszíni molekula és a gabonafehérje összekapcsolódását és ellenanyagot kezd termelni saját szövetei ellen.
Diagnosztizálása
A pontos diagnózis felállításához szükség van az alapos szakorvosi kivizsgálásra, melynek vizsgálatai a következők: vérvizsgálat, genetikai vizsgálat, bélboholy biopszia.
Kezelése
A betegség kezelésének módja a gluténmentes diéta, melyet pontosan be kell tartani. Alternatívákkal kell helyettesíteni a glutént és minél több zöldséget és gyümölcsöt javasolt fogyasztani a megfelelő rostbevitel érdekében.
A megfelelően összeállított diétával a betegség jól karbantartható és teljes élet élhető vele.
Amennyiben többet szeretne megtudni az immunológiáról, úgy kattintson ide!