Mi az a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, mely a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, ami erős hasi fájdalmat és hasmenést okoz. A betegség rendkívül súlyos is lehet, mely már az életet is veszélyeztetheti, ezért mindenképp orvoshoz kell fordulni a tünetek észlelésekor.

Tünetei:

Hasmenés
Hasi fájdalom, görcsök
Véres széklet
Fekélyek, fisztulák és tályogok kialakulása
Étvágytalanság, fogyás
Fáradtság
Láz
Szemgyulladás

Kialakulásának oka

Azt, hogy pontosan mi okozza, a betegséget nem tudják, abban viszont egyetértenek a kutatók, hogy a betegség kialakulásáért az immunrendszer és a genetikai hajlam tehető felelőssé.
A betegség hátterében állhat egy korábbi vírusos/bakteriális fertőzés, ami károsította az emésztőrendszert, vagy egy gyulladás, ami egy autoimmun folyamat része, ami idegen kórokozók jelenléte nélkül is megtámadja a bélnyálkahártyát.
A genetikai hajlamot is a kiváltó okokhoz sorolják, ugyanis a betegek kb. 20%-a esetében a testvérek és gyerekek is Crohn-betegséggel küzdenek.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállítása érdekében a tünetek felvétele és a fizikális vizsgálatok után még számos egyéb vizsgálatra is szükség van: laborvizsgálatok, röntgen, gyomor-és végbéltükrözés.
Ezekre mind szükség van annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a kezelő orvos a betegség stádiumáról.

Kezelése

A betegség jól kezelhető antibiotikumokkal, gyulladáscsökkentő szerekkel, immun-gyengítőkkel és táplálék kiegészítőkkel. Súlyos esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet, ilyenkor eltávolítják a bél azon szakaszait, amelyek nem reagáltak a gyógyszerekre.
A legsúlyosabb esetben szükségessé válhat a vastagbél teljes eltávolítása is.
Ne szokja meg a fájdalmat, forduljon mielőbb orvoshoz!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot vizsgálatainkra!

GYIK