Mit érdemes tudni az ajakherpeszről?

Az ajakherpesz az egyik legelterjedtebb fertőzőbetegség, mely leggyakrabban a szájon jelentkezik. A jelenség nem egyszeri alkalom, az emberek több mint felénél időről időre megjelenik. Az 1-es típusú herpeszvírust a felnőtt emberek több mint 90%-a hordozza, tünetmentesen. A vírus általában akkor aktiválódik, amikor a szervezet legyengül.

Tünetei:

Viszketés
Bőrpirosodás
Égő fájdalom és duzzanat
Apró hólyagok
Hőemelkedés
Esetenként a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása

A vírus fertőzése

A vírus bőr-és nyálkahártya kontaktussal valamint nyálcseppek útján is fertőz, azonban nem terjed tárgyakkal, pl.: közös pohár használatával. Amikor a szervezet először találkozik a vírussal, akkor a fertőzés helyén, a nyálkahártyában szaporodik el, mely bizonyos esetekben évekig nem okoz tüneteket. Ha azonban az immunrendszer legyengül, akkor a herpeszvírus is aktiválódik és megjelennek a jellemző tünetek.

Diagnosztizálása

Többnyire nem igényel orvosi beavatkozást a betegség, és jellemzően a tünetekből megállapítható, azonban bizonyos esetekben szükség van orvosi beavatkozásra. Ebben az esetben az orvos mintát vesz a hólyagokból és kitenyészti a vírust, valamint a vérből is kimutatható a vírus jelenléte.
Súlyos esetekben komoly szövődményeket is okozhat, mint pl.: tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, stb.

Kezelése

A vírusfertőzés gyógyíthatatlan, azonban a tüneteket lehet kezelni. Amikor már érzi a viszkető égő érzést a száján, akkor érdemes aciklovír és famciklovír tartalmú szerekkel, pl.: kenőccsel bekenni az érintett területet, így megelőzhető a későbbi heveny reakció és a bőrgyulladás is.
Ha azonban már megjelentek a hólyagok vagy ki is pukkantak és elkezdett sebesedni a bőr, akkor bőrregeneráló kenőcsöt kell alkalmazni.
Fontos, hogy ne piszkálja a sebet és mindig alaposan mosson kezet mielőtt az arcához és a szájához érne.

Ugyan az ajakherpesz az esetek többségében otthoni környezetben jól kezelhető, azonban ha továbbterjed és más tüneteket is okoz, akkor mindenképp fel kell keresni egy szakorvost!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot bőrgyógyászati vizsgálatra!

GYIK