Mi az az övsömör?

Ugyanaz a vírus tehető felelőssé az övsömör kialakulásáért, mint ami a bárányhimlőt is okozza, a herpeszvírus családjába tartozó varicella zoster vírus. Ezáltal csak olyan embereknél jelentkezik a betegség, akik már átestek a bárányhimlőn.
Az övsömör leginkább a 60 év feletti embereket érinti, de kialakulhat fiatalabb korban is valamilyen alapbetegség miatt.

Tünetei

  • A hason és a mellkason vörös és duzzadt foltok jelennek meg
  • Hólyagok kialakulása
  • Forrázás szerű erős fájdalom és idegfájdalom

Kialakulása

Jellemzően akkor aktiválódik a vírus, amikor a szervezet immun gyenge állapotba kerül, például egy gyulladásos megbetegedés után vagy daganatos betegség szövődményeként.
Legtöbbször az, hogy miért aktiválódott újra a bárányhimlőt is kiváltó vírus, nem mutatható ki.

Diagnosztizálása

Mivel a tünetek meglehetősen jellegzetesek, ezért maga a diagnosztizálás folyamata egyszerű, csak az okozhat nehézséget, ha az idegfájdalom hamarabb jelentkezik, mint a bőrkiütések, ez ugyanis más betegségre is utalhat, és további vizsgálatokat igényel.

Kezelése

Kezelése vírusölő szerekkel történik, mely adható infúzió formájában (akkor, ha az arcon jelentkeztek a tünetek és egy héten belül megkezdődik a kezelés), valamint helyi szárító kezelésekkel: kenőcsök, ecsetelők alkalmazása a bőrfelületén.
Amennyiben erős fájdalom kíséri a tüneteket, úgy fájdalomcsillapító szerek alkalmazása is szükséges, valamint B-vitamin az idegek regenerálódása érdekében.
Általában a betegség csak egyszer alakul ki, kiújulása ritka.

Kiemelten fontos, hogy amint észleli a tüneteket azonnal forduljon orvoshoz, hogy mielőbb megkezdhesse a kezelést.
A bőrgyógyászati vizsgálatokról ide kattintva tudhat meg többet!

GYIK