Mi az az anyajegy?

Az anyajegy szinte minden ember bőrén megtalálható, lényegében egy olyan maradandó bőrelváltozás, mely színében és felszíne tagoltságában tér el a környező bőrtől, határa mindig éles.
Színük általában sötétbarna vagy fekete, felszínük lehet sima és domború is. Alakját tekintve kör formában vagy szabálytalan alakban jelenik meg.
Az anyajegyeknek 3 típusát is megkülönböztetjük, ezekről lentebb olvashat bővebben. Azt, hogy az anyajegy pontosan milyen állapotban van, és melyik típusba tartozik, csak szakorvos tudja megmondani. Kiemelten fontos tehát, hogyha bármilyen változást tapasztal anyajegyeiben, akkor keressen fel egy bőrgyógyászt.

Kialakulásuk oka

Kialakulásáért többnyire a bőrt ért UV-sugárzás tehető felelőssé, ugyanis a túlzott UV-sugárzás miatt az anyajegyek mennyisége megsokszorozódhat a bőrfelszínén. Anyajegy szaporulatot okozhat még a serdülőkorba lépés és a terhesség is, valamint bizonyos hormonális eltérések is.

Az anyajegy típusai:

Az anyajegyek három típusát különbözteti meg az orvostudomány:
Közönséges anyajegy: Általában születéskor vagy kisgyermekkorban keletkezik, jellemzően azokon a testrészeken, ahol a legtöbbet találkozik a bőr a nappal. Méretük nem nagyobb 5 mm-nél, felszínük sima, formájuk kerek és szimmetrikus. Ritkán válnak rosszindulatúvá.

Atípusos anyajegy: A testen bárhol kialakulhat, és többnyire nagyobbak a többi anyajegyhez képest, formájuk gyakran egyenetlen, színük a barnán kívül, piros és rózsaszín is lehet. A közönséges anyajegyhez képest nagyobb az esélye annak, hogy rosszindulatúvá válik.

Spitz-anyajegy: Hasonlít a melanomához (az anyajegyek rákos formája), ezért gyakran nehezen különböztetik meg őket egymástól, ezért eltávolítása javasolt. Jellemzően gyermekkorban és tinédzserkorban jelenik meg. Mérete akár több centiméteres is lehet.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Orvoshoz fordulni a közönséges anyajegyekkel csak akkor szükséges, ha elhelyezkedésük problémát okoz, pl.: a szemöldökön vagy a hajvonalban helyezkedik el, ilyenkor gyakran kisebesedhet, ezért érdemes eltávolíttatni őket.
Az atípusos anyajegyek esetében szükség van a rendszeres önvizsgálat mellett a bőrgyógyászati ellenőrzésre is, így kiszűrhetővé válik a rákos elváltozás is, melyeket melanomának neveznek. A melanoma kezelését onkológus végzi.

Fontos a megelőzés!

Fontos a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati szűrés, hogy idejében felismerhető legyen a kóros elváltozás és megkezdhessék a megfelelő kezelést.
A következő jelek megjelenése esetében keressen fel egy bőrgyógyászt: az anyajegy mérete, formája és színe megváltozik, viszketni kezd, begyullad, fájdalmassá válik, esetenként vérzik, stb.
Kerülje a magas UV-sugárzást, használjon fényvédő krémeket és nyáron kerülje a napot 11 és 15 óra között, valamint a szolárium használatát is mérsékelje.
A bőrgyógyászati vizsgálatokról ide kattintva olvashat bővebben!

GYIK