A körömgomba tünetei és kezelése

A körömgomba a kéz és a láb körmeit, a körömlemezt és a körömágyat megtámadó körömfertőzés (dermatofita gombatípus okozza legtöbbször), mely leggyakrabban a láb körmeit támadja meg.
Rendkívül fertőző betegség, melyet könnyű elkapni, ha nem elég körültekintő az ember. Hol fertőződhet meg a legkönnyebben? A gombák kedvelik a meleg és nedves helyeket, így leginkább akkor kapható el, ha mezítláb van olyan helyeken, mint pl.: uszodák, öltözők. A fertőzés a közös használati tárgyakkal is terjed, pl.: törölköző, ágynemű.

Tünetei:

  • A köröm felszíne megvastagszik és barázdálttá válik
  • Színe sárgás, sárgásbarnás vagy fehér lesz
  • A körömágy fájdalmassá válhat
  • Kialakulhat gennyes gyulladás
  • Súlyos esetben a köröm alól, fehér színű porózus anyag távolítható el

Kialakulásának oka

Többféle gombafaj is okozhat körömgombát, pl.: penész-és élesztőgombák, vagy egyéb gombafajok. A gombásodás folyamata jellemzően egy körmön kezdődik, és fokozatosan terjed át a többi körömre is. A fertőzés indulhat a köröm széle felől vagy a körömágy felől is. A kezeletlen körömgomba akár maradandó károsodást is eredményezhet, ezért ne vegye félvállról a tüneteket!
A körömgomba bármely életkorban kialakulhat, de gyakrabban fordul elő 60 év felett.

A körömgomba kialakulásának kockázatát növelhetik a következő tényezők:

  • Cukorbetegség
  • Körömsérülés vagy benőtt köröm
  • Legyengült immunrendszer
  • Magas páratartalom és a láb folyamatos izzadása

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához szükség van a körmök fizikai vizsgálatára, ilyenkor általában mintát is vesz a kezelőorvos, hogy egyértelműen megállapítható legyen az elváltozás oka. A vizsgálat során kiszűrhető az is, hogy mely gombafaj okozza a fertőzést, ez segít a legjobb kezelés kiválasztásában.

Kezelése

A kezelés attól is függ, hogy milyen mértékű maga a fertőzés, azonban az minden esetben kijelenthető, hogy a folyamat hosszadalmas, ezért mindenképp végig kell csinálni, ugyanis ha idő előtt hagyja abba, akkor a fertőzés továbbterjedhet és súlyosbodhat is. Még a kezelés pontos betartása mellett is előfordulhat, hogy nem sikerül teljesen megszabadulni a körömgombától.
A körömgombát kezelhetik különböző gombaellenes készítményekkel, pl.: krémekkel, körömlakkokkal, vagy szájon át szedhető gyógyszerekkel. A krémek, körömlakkok és ecsetelők bizonyos típusai vény nélkül is kaphatóak, azonban a tablettákat csak orvos írhatja fel.

Fontos, hogy amint észleli a tüneteket, forduljon orvoshoz, hogy mielőbb megkezdhesse a megfelelő kezelést!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot bőrgyógyászati kivizsgálásra.

Egyéb vizsgálatok blogja