Rovarméreg allergia tünetei és kezelése

Leggyakrabban a méhek és darazsak csípése vált ki allergiás reakciót, azonban számos egyéb rovar is kiválthat allergiás tüneteket. Amikor a méreg a szervezetbe kerül, akkor azt idegen anyagként azonosítja és ellenanyagot termel ellene, mely különféle reakciókat vált ki.

Tünetei

Háromféle reakciót és ezáltal tüneteket különböztetünk meg rovarcsípés esetén: normális, lokális és szisztémás reakciók.

  • Normális reakció tünetei:

A csípés helye viszket és egy apró enyhén fájdalmas csomó alakul ki, mely körül bőrpír és duzzanat jelentkezhet. Általában egy-két nap alatt megszűnnek a panaszok.

  • Lokális reakció tünetei:

Nagy (10 cm-nél nagyobb) vörös duzzanat jelenik meg, mely fájdalommal jár és több mint egy napig fennáll.

  • Szisztémás reakció tünetei:

A csípést követően különféle tünetek jelentkeznek, melyek nem lokalizálhatóak a csípés helyére, mint pl.: bőrviszketés, gyengeség, kiütések, hányinger, nehézlégzés, bőrvörösség és súlyosabb esetben sokkos állapot is kialakulhat.

Kialakulásának oka

Kialakulásának oka, hogy a méregben fehérje-természetű anyagok és enzimek találhatóak, melyekkel találkozva a szervezet egy speciális ellenanyagokat kezd el termelni és ezek az anyagok váltják ki az allergiás tüneteket.

Diagnosztizálása

Ha egy rovarcsípés után a normálistól eltérő tüneteket tapasztalunk, akkor szükséges orvoshoz fordulni. A diagnózis felállításához vérből történő allergiatesztre van szükség, hogy kimutatható legyen a speciális IgE ellenanyag. Valamint egy átfogó allergiavizsgálatra is szükség van az esetleges keresztallergiák feltárása érdekében.

Kezelése

Ha nincsenek különösebb tünetek, akkor elegendő szteroid tartalmú kenőccsel bekenni a csípés helyét. Ha komolyabb tüneteket tapasztal, akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki a vizsgálat után megállapítja, hogy milyen kezelésre van szüksége rovarcsípés esetén.

Sokféle népi gyógymód létezik a rovarméreg ellen, azonban kísérletezés helyett inkább kérje ki egy szakorvos tanácsát!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot allergiavizsgálatra!

Egyéb vizsgálatok blogja