Mit kell tudni az immunterápiás kezelésről?

Egyre elterjedtebb az immunterápia az allergiás tünetek kezelésének módszerei között. Jelenleg ez a kezelési mód az egyetlen olyan eszköz, mely nem pusztán a tüneteket kezeli, de idővel képes hozzászoktatni a pácienst azokhoz az allergénekhez, melyek panaszokat okoztak. Kinek ajánljuk az immunterápiát? Azoknak, akik nem akarnak folyamatosan gyógyszert szedni, jó megoldást az allergén specifikus immunterápia.

Alkalmazása hazánkban enyhe asztma, allergiás nátha és rovarméreg allergia esetén lehetséges, akkor, ha már minimum 2 éve fennállnak a tünetek és a javasolt terápia nem válik be.

Gyógyszerkölcsönhatás nem fordulhat elő, mivel a terápia lényege, hogy az allergiát okozó allergéneket juttatják a páciens szervezetébe, ellenőrzött körülmények között.

Mikor NEM alkalmazható az immunterápia?

A következő esetekben nem alkalmazható az allergén specifikus immunterápia:

  • Súlyos asztma
  • Súlyos immunbetegség
  • Várandóság esetén (ha már a terhesség előtt kezdődött el a terápia, akkor nem minden esetben kell megszakítani a kezeléseket)
  • Rosszindulatú daganatos megbetegedések
  • Bizonyos béta receptor blokkolók szedése

Az immunterápiát megelőző orvosi vizsgálatok és alkalmazási formák

Mielőtt elkezdenék alkalmazni az immunterápiát, előtte szükség van egy alapos allergiavizsgálatra, hogy kiderüljön, pontosan mi is okozza az allergiát.

Kétféle alkalmazási formája létezik:

  • Az otthon is alkalmazható szájon át bevehető készítmények (jellemzően csepp formátumban)
  • Kizárólag orvosi rendelőben alkalmazható injekciós terápia

Az, hogy eldöntsék melyik alkalmazható orvosi konzultáció szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a rovarméreg allergiát kizárólag injekciós immunterápiával kezelik.

Kiemelten fontos, hogy az otthoni terápia esetében a betegnek nagyon körültekintőnek kell lennie és szigorúan betartani az orvos utasításait, mert csak így érhető el tényleges eredmény.

Az immunterápia alkalmazása

A kezelésnek több fázisa van, az elején még hetente többször kell alkalmazni, utána az adagok száma csökken. Az immunterápia időtartama jellemzően 3-5 év, ez természetesen függ az allergia súlyosságától is. Pollenallergia esetében lehetőség van szezonális vagy egész éves kezelésre is, pl.: állatszőr allergia esetén ez utóbbit alkalmazzák.

Természetesen, mint a legtöbb kezelés ez is járhat mellékhatásokkal, az otthon alkalmazható szerek esetében előfordulhat: enyhe viszketés a szájüregben vagy alkalmankénti tüsszentések, nagyon ritkán okozhat enyhe hasi panaszokat is.

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot immunterápiára!

GYIK