Mit érdemes tudni az ételallergiáról?

Ennél az allergiatípusnál is a kiváltó ok az, hogy a szervezet veszélyként azonosítja az étel bizonyos összetevőit, így a normális reakciót felváltja a védekezés. Ez a védekezés pedig allergiás tüneteket okoz.
Magyarországon a statisztikák szerint gyermekeknél gyakoribb az ételallergia, mint felnőtteknél, ám sokszor a kor előrehaladtával a panaszok enyhülhetnek és meg is szűnhetnek. Gyermekeknél leggyakrabban a szója, tej, tojás az olajos magvak és a halfélék okozhatnak allergiát, míg felnőttek esetében a kagylófélék, halak, csonthéjasok, közülük is a mogyoró a legelterjedtebb, valamint a tojás okozhat problémákat.

Tünetei:

  • Számos formában jelentkezhetnek a tünetek, melyek nem mindig köthetőek a tápcsatornához, mi most a leggyakoribb panaszokat fogjuk felsorolni:
  • Hasmenés
  • Hányinger, gyomorfájdalom
  • Bőrviszketés
  • Csalánkiütés
  • Nehézlégzés, mellkasi fájdalom
  • Duzzadt légutak
  • Anafilaxiás sokk

Kialakulásának okai

Ahhoz, hogy kialakuljon az ételallergia, legalább egyszer találkoznia kell a szervezetnek az étel összetevőjével, vagyis legtöbbször a táplálék fehérjéjével. Az első alkalommal a szervezet veszélyként azonosítja az anyagot és ellenanyag termelésre készteti. Ez az ellenanyag az IgE, de emellett más kémiai vegyületeket is felszabadít a szervezet, mint pl.: hisztamint. A hisztamin több területen is tüneteket okozhat, például a bőrön, a légzőrendszerben, vagy a bélrendszerben is.
Néhány a leggyakoribb táplálék allergének közül: gabonafélék, húsok, tojás, tej, csonthéjasok, fűszerek, tartósítószerek, zöldségek és gyümölcsök, színezékek és egyéb adalékok.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához többféle vizsgálatot is el kell végezni, hogy teljes bizonyossággal megállapítható legyen az ételallergia. Ezek a vizsgálatok a következők lehetnek: Prick teszt, vérvétel, terheléses vizsgálat és kihagyásos vizsgálat. Az első kettőről részletesebben ide kattintva tudhat meg többet.
A terheléses vizsgálat során a panaszokat kiváltó étellel terhelik a szervezetet, majd megfigyelik a kiváltott reakciókat.
Kihagyásos vizsgálat során arra kérik a beteget, hogy étkezéseiből hagyja ki a panaszokat okozó ételeket, így ha a tünetek enyhülnek vagy megszűnnek, akkor bizonyosságot nyer a gyanú az allergiára, melyet aztán tovább vizsgálnak.

Kezelése

A legegyszerűbben úgy kezelhető az ételallergia, hogy egyszerűen elhagyja a beteg az adott élelmiszert. Nincs ugyanis olyan gyógyszeres terápia, mely lehetővé tenné az olyan összetevők és ételek fogyasztását, melyek panaszokat okoz a szervezetben.
Amennyiben tüneteket tapasztal a legjobb, ha minél előbb elvégeztet egy allergiavizsgálatot, hogy kiderüljön, mi okozza panaszait.
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot allergiavizsgálatra!

GYIK