Mi is az a pollenallergia?

A pollenallergiát valamilyen növény virágporának belégzése váltja ki. Ez a fajta allergia általában szezonális és mindenkinél máshogy jelentkezik. A legtöbben a parlagfűre allergiásak, így abban az időben jelennek meg tüneteik is, amikor a pollenszórás a legerősebb. Gyakori pollenallergén még a mogyoró, nyírfa, és a pázsitfűfélék.

Az első tünetek már kisgyermekkorban megjelenhetnek, a kor előrehaladtával kb. 65 év felett csökkenek az új megbetegedések.

Tünetek:

  • Orrfolyás, orrdugulás és viszketés
  • Tüsszögés, köhögés
  • Szemviszketés
  • Bőrproblémák: ekcéma, csalánkiütés

Egyénenként eltérően jelentkezhetnek a fenti panaszok, van, akinél hirtelen alakulnak ki a tünetek és erősen jelentkeznek, és vannak olyanok, akiknél hol erősebben, hol gyengébben jelentkeznek a tünetek.

Érdemes egy pollennaptárt kéznél tartani, hogy megfigyelhető legyen a növények virágzása, így jobban fel lehet készülni a szezonokra.

Diagnosztizálása

A pontos diagnosztizáláshoz allergiavizsgálatra van szükség, mely történhet vérteszttel és bőrteszttel is. Erre azért van szükség, mert nem biztos, hogy allergia okozza a tüneteinket, ezért mindenképp el kell végezni a teszteket.

Kezelése

A pollenallergiát általában gyógyszerekkel kezelik, mint pl.: szemcsepp, antihisztaminok vagy szteroidos orrspray-k. Azonban érdemes életmódbeli változtatásokat is alkalmazni az orvos által előírt terápiák mellé.

A fentebb említett pollennaptár segítségével csökkenthető a szabadban töltött órák száma, akkor, amikor magas a pollenkoncentráció a levegőben.

Ne vegye félvállról a tüneteket, ha tartósan tapasztalja őket, mindenképp forduljon orvoshoz!

Bővebben az allergiavizsgálatról ide kattintva tudhat meg többet!

GYIK