Mi az a laktózintolerancia?

A laktóz nem más, mint a tejben és a tejtermékekben előforduló diszacharid, ezt alakítja át a vékonybélben felszívódó cukorrá (tejcukor) a laktáz enzim. Amennyiben ez az enzim hiányzik a szervezetből, abban az esetben beszélhetünk laktózintoleranciáról. Ebben az esetben a szervezet képtelen feldolgozni a tejcukrot, mely emésztőrendszeri panaszokat okoz.

A betegség általában 20 és 40 éves kor között alakul ki. Mindkét nem egyaránt érintett a betegség kialakulásában, azonban előfordulhat, hogy néhány nő a terhesség alatt újra képes lesz lebontani a laktózt, ennek oka pedig a megváltozott bélflóra lehet.

Tünetei:

A tünetek általában a tejtermékfogyasztása után kb. 30-120 percen belül jelentkeznek:

  • Laza, hasmenéses széklet
  • Has puffadás és fájdalom
  • Hányinger, hányás
  • Kóros fogyás

Kialakulásának oka

Alapvetően a születés után a legmagasabb a szervezet laktázszintje, mely a kor előrehaladtával csökken.

Többféleképpen is kialakulhat, lehet:

Öröklődő laktázhiány: ez egy nagyon ritka jelenség, amikor már az anyatejes táplálás során jelentkeznek a panaszok. A fokozatosan csökkenő laktázszint miatt, általában már a gyermekkor után kialakul az elsődleges laktózintolerancia.

Szerzett laktózérzékenység: akkor alakul ki, ha olyan betegség áll fenn, mely a vékonybelet is érinti, pl.: Crohn-betegség, lisztérzékenység, fertőzés, stb.

A laktózintolerancia nem feltétlenül tartós állapot, sok esetben ugyanis átmenetileg jelentkezik, valamilyen betegség társbetegségeként.

Diagnosztizálása

A laktózérzékenység diagnosztizálására funkcionális tesztek használhatók, ezek a következők:

  • Hidrogén kilégzési teszt: Jelenleg ez a választandó diagnosztikus eljárás. A páciens laktózt tartalmazó tesztitalt fogyaszt el. Három órán át félóránként a kilélegzett levegőmintákban mérik a hidrogén koncentrációt. A kiindulási értékhez képest 20 ppm koncentrációnövekedés laktáz hiányra utal.
  • Laktóztolerancia teszt: laktóz fogyasztását követően mérik a vércukor emelkedésének mértékét
  • Tejtolerancia teszt: a fentihez hasonló, csak nem tiszta laktózt, hanem tejet iszik a beteg
  • Laktózmentes étrend: a panaszok megszűnése a tejtermékek elhagyását követően, majd a panaszok kiújulása az ismételt laktóz fogyasztás hatására a laktázhiány alapos gyanúját veti fel.

A funkcionális tesztek alapján az elsődleges és másodlagos laktázhiány nem különíthető el. Ha másodlagos laktózintolerancia gyanúja merül fel, azaz elképzelhető, hogy más alapbetegség áll az érzékenység mögött, akkor további kivizsgálás jöhet szóba: képalkotó, tenyésztéses és endoszkópos vizsgálatok. A laktóz intolerancia az utóbbi években genetikai vizsgálat segítségével is igazolható.

A diagnosztizálás rész forrása: webbeteg.hu

Kezelése

A kezelés egyik fontos része, hogy a beteg nem fogyaszthat tejet és tejtermékeket. Azonban a megfelelő vitaminok pótlásáról feltétlenül gondoskodni kell, mint pl.: kalcium, A- és D-vitamin, magnézium, kálium, cink, B-12, stb.

Amennyiben a tüneteket tapasztalja, forduljon szakemberhez és végeztessen el egy laktózintolerancia vizsgálatot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot vérvizsgálatra!

GYIK