Mit kell tudni a méhen kívüli terhességről?

Akkor beszélünk méhen kívüli terhességről, ha a megtermékenyített petesejt nem a méhüregbe ágyazódik be, hanem a méhen kívül tapad meg. Ez az állapot rendkívül veszélyes lehet, ugyanis sokszor nem jár tünetekkel, így akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Tünetei

Hasonló tünetei vannak, mint a terhességnek: emlőfeszülés, hányinger, hányás… stb.

Azonban vannak kifejezetten a méhen kívüli terhességre utaló tünetek is:

  • Hasi fájdalom
  • Erős húzó jellegű derék fájdalom
  • Végbélfájdalom

Kialakulásának oka

A méhen kívüli terhességek közel 100%-a a petevezetékbe ágyazódik be, de előfordulhat, hogy a hashártyán vagy a máj felszínén tapad meg a petesejt. Kialakulásának hátterében vékony petevezeték vagy akár szervi eltérés is állhat.
A petesejt mozgását gátolhatja még például egy korábbi kismedence gyulladás is. Hajlamosító tényezők még a petefészekciszták és a miómák is.

Diagnosztizálása

Ha a terhességi teszt pozitív és a menstruáció is elmaradt, de mégis jelentkezik barnás színű vérzés, akkor érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, mert ez jelenthet korai vetélést és méhen kívüli terhességet is.
Amennyiben a petevezetéken ágyazódik be és korai stádiumban hal el, akkor általában nem károsítja a petevezetéket és nyom nélkül felszívódhat. Ha azonban tovább növekedik, akkor megrepesztheti a kürt falát és ez vérzést okozhat a hasüregben. Ennek bekövetkezését jelezhetik a következő tünetek is: heves szívdobogás, sápadtság, csökkenő vérnyomás, hirtelen rosszullét, vérzés, ájulás.
A diagnosztizáláshoz szükség van a tünetek pontos leírásához, ezután az orvos fizikai vizsgálatot és hasi ultrahangvizsgálatot végez, hogy lássa pontosan, mi okozza a problémát és egyértelműen megállapítható legyen a méhen kívüli terhesség.

Kezelése

Amennyiben sikerül időben felismerni a méhen kívüli terhességet, úgy jól kezelhető gyógyszerekkel. Egyéb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.
A későn felfedezett méhen kívüli terhesség és annak műtéti kezelése ahhoz is vezethet, hogy később a nő csak mesterséges úton fog tudni megtermékenyülni.

Kiemelten fontos tehát, hogy amint felmerül a gyanúja a rendellenességnek, úgy mielőbb orvoshoz kell fordulni.
A nőgyógyászati ultrahang vizsgálatról ide kattintva tudhat meg többet!

GYIK