Protézisek

Amikor a porc vagy az ízület olyan mértékben károsodott, hogy az állandó fájdalommal jár, mely korlátozza a mindennapi tevékenységekben is a pácienst, akkor jó megoldás a protézis beültetése. A protézisek általában műanyagból, fémből készülnek, és többféle típusuk létezik.
A leggyakrabban csípő- és térdprotézis műtéteket végeznek. A műtét során a protézist legtöbbször cementtel rögzítik. Előfordulhat, hogy az évek múlásával a protézis kilazul, ilyenkor sajnos újabb műtétre kerül sor, amikor kicserélik a beültetett protézist részben vagy egészben.

Protézisek típusai:

  • Felszínpótló endoprotézis: Akkor alkalmazható, ha az ízületi felszín vagy annak közvetlen környezete érintett.
  • Tumorprotézis: Ha például egy tumor miatt az ízületeket alkotó csontok károsodása nagyobb akkor van szükség tumorprotézisre.
  • Ízületi végeit pótló protézis: Akkor alkalmazzák, amikor a csontok ízületi végein kiterjed károsodás van.

Beültetés után

A protézis beültetése után fokozatosan lehet csak visszatérni a mindennapi tevékenységekhez, ebben a páciens segítségére lesz a gyógytornász. Attól függően, hogy hova került beültetésre a protézis változik a terület terápiás kezelése.
A meggyengült izmok erősítésével és az izomállomány nyújtásával, valamint fokozatos terheléssel, jó eséllyel néhány hét alatt csökkenthető a fájdalom és javul az életminőség.
A műtétet követően is szükség van ultrahangos vizsgálatra, hogy megfigyelhessék a beültetett protézis állapotát, annak esetleges elmozdulásait.

Amennyiben rendelkezik protézissel, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangvizsgálatra!

Egyéb vizsgálatok blogja