Mit jelent az úszóváll?

A legnagyobb mozgásterjedelemmel rendelkező ízülete az embernek a vállízület. Az úszáshoz a normálisnál lazább vállízületre van szükség, ugyanis a sportolás során az előrehaladás közel száz százalékban a felsőtesten, azon belül is a vállakon múlik. Azt a vállfájdalmat nevezik úszóvállnak, amikor a versenyszerűen úszók túlterhelik a vállízületet. Ennek oka a túlterhelés mellett a fokozott instabilitás és a rossz terhelés is.

A vállsérülések okai lehetnek:

Általában a helytelen edzésterv és a túlerőltetés valamint a rossz nyújtási technika okozhat sérüléseket. Érdemes a váll a törzs és a csípő bemelegítését a medencén kívül elvégezni, hogy ezzel megelőzhető legyen a vízben a szervezet károsodása. Az is hatékony, ha az edzések során váltogatják az úszók a stílusokat, így elkerülhető az egyoldalú terhelés.

Diagnózisa

A pontos diagnózishoz szükség van az alapos kórtörténet felállítására, melyhez az edzések mértéke is hozzátartozik. A fizikális vizsgálatot követően, szükség lehet ultrahangra, röntgenre is, a sérülés mértékének meghatározása érdekében.

Kezelése

A váll elváltozásai pihentetéssel, gyógytornával és gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával jól kezelhető, azonban ha az elváltozás krónikussá válik, akkor műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

A sportsérülések ultrahangos vizsgálatáról ide kattintva olvashat bővebben!

GYIK