Mit érdemes tudni az izomgörcsről?

Az izomgörcs nem más, mint az izomszövet tartós összehúzódása, aminek jelentkezése eltérő a simaizom és a harántcsíkolt izom esetében. Utóbbi esetében az izomgörcsök spontán alakulnak ki és legtöbbször nagyon erőteljesek, erős fájdalommal járnak és akár az izomrostok szerkezetét is károsíthatják.

Kialakulásának okai

Hátterében általában az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavari állnak. A leggyakoribb izomgörcs az izmok túlterhelése miatt alakul ki, mely sportolás vagy elhúzódó fizikai megterhelés miatt következik be.
A magnéziumhiány izomgörcsöt eredményez, mely többnyire a lábszárban jelentkezik. Olyan betegségek is kiválthatják, mint a cukorbetegség a pajzsmirigy-túlműködés, de terhesség idején sem ritka jelenség.
A kalciumhiány is okozhat izomgörcsöket, kialakulhat például: fehérjehiány, egyoldalú táplálkozás, D-vitamin hiány miatt is.
Izomgörcsökhöz vezet még a káliumszint megnövekedése is, mely leginkább rángásokban nyilvánul meg. A tüneteket kiválthatja vesebetegség, nagyobb lágyrész sérülések, kemoterápia, de a szervezet sav-bázis háztartásának felborulása is.
Általános esetben a fizikai túlterhelés eredménye az izomgörcs, melyet csökkenteni masszírozással és pihenéssel lehetséges.
Amennyiben a fájdalom akkor is fennmarad, amikor a görcs már megszűnt, akkor feltételezhető az izomrostok károsodása.

Mindenképp forduljon orvoshoz, ha úgy érzi feltételezhető az izomrost károsodása!

Izomzata állapotának felmérése érdekében, kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatra, elérhetőségeink egyikén!

GYIK