Mi az a dongaláb?

A dongaláb egy viszonylag gyakori végtagokat érintő elváltozás, melynek ismertetőjegye a befelé forduló lábfej. Az elváltozás egyaránt érinti a lábfej csontjait, ízületeit, ínszalagjait és sok esetben az izmokat is. A megtámaszkodás az ujjpárnákon történik úgy, hogy a sarkak szinte nem is érintik a talajt, súlyosabb esetben külső talpélen történik a járás. Mivel a láb nem megfelelően áll ezért megrövidülnek az ínszalagok és a lábikraizomzat járáskor megfeszül.

Tünetei

  • Bokaízületben meghajlott láb
  • Befelé fordult láb és sarok
  • Merev lábfej
  • Szokásosnál kisebb lábfej
  • Sorvadt vádli

Kialakulásának oka

Kialakulásához általában több tényező együttes előfordulása szükséges, mint pl.: genetikai eltérés, környezeti hatások, mechanikus okok.
Az enyhébb dongaláb általában a méhen belüli nyomás és elhelyezkedési szabálytalanság miatt jön létre, ezt helyzeti dongalábnak nevezik. A súlyosabb deformitás szerkezetileg is hibás, ami azért alakul ki, mert a magzat fejlődése során sejtosztódási zavar lép fel.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához szükség van fizikális vizsgálatra, mely során a lábat részletesen meg kell vizsgálni és megfigyelni az elváltozás mértékét és az izomerőt is. Ezután képalkotó vizsgálatokra van szükség.

Kezelése

Enyhébb rendellenesség esetén eredményes kezelésnek bizonyulhat a gyógytorna és a születés utáni azonnali gipszkötés, mellyel apránként tudják korrigálni a deformitást.
Súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

A magzati 5D ultrahangon sokkal tisztább képet kapnak az orvosok a magzat fejlődéséről, így érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot magzati ultrahangra!

GYIK