Hogyan alakul ki a vesekő?

A vese egy páros szerv, mely a hasüreg hátsó részén található, az ágyéki gerinc két oldalán jelenlévő zsírrétegbe ágyazódva.
Fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, ugyanis a vese felel az anyagcsere során keletkezett bomlástermékek eltávolításáért és a sejtek közötti folyadéktérfogat szabályozásárért is.
A vesekő egy kemény kristályos anyag, mely kicsapódik a vizeletben és többnyire kalcium-oxalát vegyület alkotja.

Tünetei

Többnyire tünetmenetes jelentkezik, és gyakran véletlenül derül fény jelenlétére, azonban krónikus esetben több tünete is van:

  • Derék és hátfájdalom
  • Véres vizelet
  • Tompa nyomás érzés
  • Bakteriális fertőzés
  • Visszatérő húgyúti fertőzés

Típusai:

A vesekövek igen eltérőek formájukat, összetételüket és színűket tekintve, méretük pedig a homokszemnagyságútól egészen az ökölnyi méretig terjedhet.
Négy ismert típusa:

  • Kalciumkő
  • Struvit
  • Húgysavkő
  • Cisztinkő

Kialakulásának oka

Általában örökletes tényezők és környezeti hatások együttese vezet a vesekő kialakulásához, ilyenkor a kőképződést segítő és gátló tényezők egyensúlya felborul és kialakul a vesekő. Amikor az egyensúly felborul, akkor a vizelet túltelítetté válik és apró kristályok jelennek meg, melyek nem oldódnak vízben. Amikor ezek a kristályok nem tudnak a vizelettel kiürülni, akkor összetapadnak és vesekő lesz belőlük.
A kövesedési folyamatot elősegítik a következő tényezők is: felszívódási zavarok, alacsony folyadékbevitel, helytelen táplálkozás, bizonyos örökletes betegségek.
Mozgásuk változó, vannak kövek, melyek vándorolnak, míg mások megtapadnak a vese nyálkahártyáján.

Diagnosztizálása

Sok esetben a diagnózist egyszerű felállítani, ugyanis jelentkeznek a vesekő jellegzetes tünetei, melyet vizelet-és vérvizsgálattal, valamint ultrahangvizsgálattal alá tudnak támasztani.

Kezelése

A vesekő az esetek nagy százalékában műtéti beavatkozás nélkül is megszüntethető. Először a fájdalmat és a görcsöt kell csillapítani, valamint helyi érzéstelenítésként alkalmazható, forró vizes palack is a fájdalmas területre. Fontos még a bő folyadékbevitel mely segíti a kő távozását.
Néhány kőtípus esetében a bőrön átjuttatott lökéshullámokkal (ESWL) szét tudják zúzni a köveket, a folyamatot ultrahang segítségével sugárterhelés nélkül figyelhetik meg az orvosok. A hullámoknak köszönhetően általában a kövek 3 hónapon belül távoznak a szervezetből.
A lökéshullámok másik módszere (PNL), amikor a kőhöz közel a testen belül képződnek a hullámok.
Amennyiben a kő nem képes átjutni a húgyvezetéken és pangást okoz, sebészi beavatkozásra van szükség.

Ne vegye félvállról a fájdalmat, forduljon orvoshoz, hogy időben fény derüljön a fájdalom okára!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot hasi ultrahangra!

Ultrahang Blog