Ezt érdemes tudni a méhlepényről!

A méhlepény az a szerv, mely a terhesség során összeköti a magzatot az édesanyával. A kisbaba és az édesanya számára számos hormont termel, valamint felel a megfelelő tápanyag- és oxigénellátásért.

A méhlepény kialakulása

Már a terhesség korai szakaszában el kezd kialakulni a megtermékenyített petesejt beágyazódása után a magzatburokból és a méh nyálkahártyájából. Végleges formáját a terhesség 14-16. hetében éri elé, ekkor 15-25 cm széles és kb. 3 cm vastag, súlya kb. 600 gr. Formája leginkább egy koronghoz hasonlítható.

Terhesség alatti szerepe

A méhlepény számos fontos hormont termel a terhesség során, pl.: hCG, ösztrogén, progeszteron. Ezek segítik a magzat egészséges fejlődését, segítenek felkészülni a méhnek a szülésre és beindítják a tejelválasztást is.
A szüléstől számított kb. egy órán belül, amikor már nincs szükség a méhlepényre, akkor magától leválik a méh falról. Ritkán előfordulhat, hogy még a várandósság ideje alatt leválik a méhlepény, ami erős fájdalommal és vérzéssel jár. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel súlyos következményei lehetnek.

Fontos, hogy figyelje teste jelzéseit, ha a terhesség során erős fájdalmat vagy vérzést tapasztal, akkor mindenképp forduljon orvoshoz!
A magzati 5D ultrahang során vizsgáljuk a méhlepény állapotát is, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangvizsgálatra!

GYIK