Az izom(rost)szakadás tünetei és okai

Amikor az izomrost folytonossága megszakad, akkor beszélünk izomszakadásról, melyet általában egy rossz mozdulat okoz. A szakadások gyakran az izmok felszíni részén vagy a tapadásuknál következnek be, túlterhelés vagy túlnyújtás miatt. A sérülés mértékétől függően lehet teljes vagy részleges szakadás is.
Sok sportoló találkozik ezzel a sérüléssel, de leginkább a kedvtelésből/hobbiból sportoló középkorú embereket érinti az izomszakadás. Legtöbbször a combhajlító izom, a vádli és a combfeszítő izom sérül. Ritkább esetben a bicepsz és a hasizom, de utóbbi súlyemelőknél fordul elő leginkább.

Tünetei

  • Erős fájdalom
  • Korlátozott mozgás vagy teljes mozgásképtelenség
  • Esetenként vérömleny és duzzanat
  • Végtag alakjának megváltozása

Kialakulásának oka

A szakadás általában valamilyen hirtelen terhelés következménye, melyhez elég az is, ha nincs jól bemelegítve az izomcsoport, de túlságosan nagy terhelés éri. A dinamikusabb sportágakban, mint pl.: a foci vagy a sprintfutás, gyakori ez a fajta sérülése az izmoknak.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához először fizikális vizsgálatot végeznek, majd képalkotó vizsgálatok segítségével, pl.: ultrahang, MRI gyűjtenek be további információkat a sérülésről. Röntgenre akkor lehet szükség, ha az izom egy csontszilánkkal együtt szakad le.

Kezelése

A sérült tagot pihentetni kell, jegelni és az első 24-48 órában felpolcolni. Ezután, ha szükséges gyógyszeres kezelések, fizikoterápia és gyógytorna javasolt.
A sportsérülések ultrahangos vizsgálatáról ide kattintva olvashat bővebben!

Ultrahang Blog