Az Achilles-ín gyulladásos betegsége

Az Achilles-ín a lábszár hátsó részén a sarok felett található legnagyobb ín, mely összeköti a lábikraizmokat a sarokcsonttal. Attól függetlenül, hogy jól bírja a terhelést, ez az egyik leggyakrabban elszakadó ín az emberi testben. A futók és ugrók körében gyakran előfordul az Achilles-ín szakadása, azonban a gyulladása még gyakoribb, így cikkünkben most erről lesz szó.

Tünetei

  • Reggeli lábszármerevség
  • Az ín érzékenysége
  • Edzés közbeni enyhe fájdalomérzet
  • Duzzanat és megvastagodás az ín mentén

Kialakulásának okai

Többnyire a vádli izomzatának merevsége miatt az ín túlterhelődik, mely gyulladáshoz vezethet. A hirtelen túlerőltetés a lépcsőzés vagy az emelkedőn történő futás növeli az íngyulladás kialakulásának kockázatát.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállítása érdekében részletesen szükséges beszámolni a páciensnek a sérülésről és a sporttevékenységéről, annak mértékéről. Ezután egy fizikális vizsgálat következik, ahol az orvos megnézi a lábfej mozgathatóságát, a duzzanat mértékét.
Amennyiben a fizikai vizsgálat nem hoz kielégítő eredményt, úgy képalkotó vizsgálatokra is szükség lesz, mint pl.: röntgen vagy ultrahang.

Kezelése

Kezelése attól függ, hogy milyen mértékű a gyulladás, a kisebb gyulladások esetén elegendő az ín tehermentesítése és pihentetése vagy rögzítő alkalmazása, valamint fizikoterápia az izmok erősítése érdekében. Súlyosabb esetben nemszteroid tartalmú injekciókkal érik el a gyulladás csökkentését. Azonban, ha a panaszok elhúzódnak akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet.
Ha a fenti tüneteket tapasztalja, mindenképp keressen fel egy szakorvost, hogy mihamarabb felderítsék a probléma okát és megkezdhesse a terápia alkalmazását.

A sportsérülések ultrahangos vizsgálatáról ide kattintva tudhat meg többet!

Ultrahang Blog