Ajak- és szájpadhasadék kialakulásának okai

A köznyelvben ezt a két betegséget nyúlszájnak és farkastoroknak hívják, melyek igen gyakori fejlődési rendellenességek hazánkban.
Akkor alakulnak ki, ha a magzat fejlődése során két oldalról, valamint középről növekvő orr-és szájüreg kialakító és elválasztó szövetei nem nőnek össze megfelelően. Ha ez az elváltozás kiterjed az állkapocsra is, akkor állcsonthasadékról van szó.
Maga a szájpadhasadék különböző mértékű lehet, pl.: egy vagy kétoldali és érintheti kizárólag a lágy szájpadot, de végighúzódhat a teljes szájpadláson is.

Kialakulásuk oka

A születési rendellenességek kialakulásának pontos okát nem ismerjük. Kiválthatja a betegséget a terhesség alatti dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, de akár bizonyos gyógyszerek szedése is, valamint egyes vírusfertőzések.
Sokkal nagyobb az esélye a betegségek kialakulásának azoknál, akiknek a családjában volt már hasonló rendellenességgel született gyermek.
Diagnosztizálásuk és kezelésük
A diagnosztizálást segíti a magzati ultrahangvizsgálat, mely során fény derülhet a fejlődési rendellenességekre, így azok kezelését előkészíthetik. Ha azonban nem történik ultrahangvizsgálat valamilyen okból kifolyólag, akkor egyértelmű jelei vannak mind két betegségnek, melyek születés után nem sokkal megnyilvánulnak.

Szájpadhasadék

Önálló hasadék esetén szopási nehézségek merülnek fel a száj körkörös izmainak rendellenessége miatt. Szájpadhasadék esetében a hangképzést, táplálkozást és az orron történő levegővételt is befolyásolja.
A születést követően nem végezhető el azonnal a hasadék összezárása, azonban egy lemezt helyeznek el a szájüregben, mely elzárja az orr-és szájüreget egymástól és húzóerőt fejt ki, a nyílás két szélére, így fokozatosan összébb húzva a hasadékot.
A szájpadhasadék zárását legkésőbb 1-2 éves korig el kell végezni.
Amennyiben sikeres műtét után és logopédiai terápia ellenére is fennállnak hangképzési problémák, úgy a gyermeket 3 éves kora körül ismét meg kell műteni.

Farkastorok

Kizárólag műtéti úton kezelhető a betegség, melyet általában a születést követő 3. hónapban végeznek el. Ha kétoldali hasadékról van szó, akkor nem egyszerre történik a helyreállításunk, hanem két műtétet végeznek az orvosok, melyek között rövid idő telik el.

Műtét után

A műtétet követően számos szakember segíti még a gyermekek utógondozását, pl.: fül-orr-gégészek, logopédusok, szájsebészek, fogorvosok… stb. Igyekeznek minden megtenni, hogy ne alakulhassanak ki komplikációk és szövődmények.
Az időben elvégzett műtéteknek és a rendszeres utógondozásnak köszönhetően fizikailag és szellemileg is teljes éltet élhetnek a gyerekek.
Kiemelten fontos tehát, hogy a kismamák eljárjanak szűrővizsgálatokra, hogy idejében észlelhetőek legyenek az esetleges rendellenességek.

Magzati 5D ultrahang vizsgálatunkról ide kattintva tudhat meg többet!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangvizsgálatra!

Ultrahang Blog