A petefészek-gyulladás tünetei

Amikor a petefészek és a petevezeték együtt begyullad, akkor beszélünk petefészek-gyulladásról, mely jelentkezhet akut és krónikus formában is.
Akut gyulladás leginkább fiatalabb korban jelentkezik, részben a szexuális partnercserék miatt. Krónikus formája inkább idősebb korban lévő hölgyekre jellemző.

Tünetei

  • Láz
  • Deréktáji fájdalom
  • Nyilalló, nyomó jellegű alhasi fájdalom
  • Szeméremtest felé sugárzó fájdalom

Kialakulásának oka

Két csoportra osztva mutatjuk be a petefészek-gyulladás kialakulásának okait: akut és krónikus.
Az akut petefészek-gyulladás legfőbb oka valamilyen bakteriális fertőzés, mely sokszor felszálló fertőzés (a hüvelyben lévő kórokozók jutnak el a méhen és a petevezetéken át a petefészekig), ritkább esetben pedig egy felső légúti hurut maradványtünete miatt alakul ki, ebben az esetben a nyirokkeringésen keresztül jut el a petefészekig a baktérium.
Krónikus esetben is kiválthatja a betegséget bakteriális fertőzés, azonban leggyakrabban valamilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz okozza, pl.: spirál. Kiválthatja még szexuális úton terjedő betegség is, pl.: kankó, illetve ritkább esetben daganat is állhat a betegség hátterében.

Diagnosztizálása

Elsődlegesen hagyományos nőgyógyászati vizsgálatot végeznek, melynek kiegészítő vizsgálata a hasi ultrahang, ami megmutatja a gyulladást és tályogot is. Előfordulhat még, hogy szükség van CT-vizsgálatra is, ahol szintén a tályogot vizsgálják.

Kezelése

Kezelési módszerei többfélék lehetnek, akut esetben antibiotikummal kezelik a petefészek-gyulladást, krónikus esetben szükség van a tályog műtéti felnyitására, melyet szintén egy antibiotikumon kezelés követ.
Csak abban az esetben indokolt a petevezeték valamint a petefészek eltávolítása, ha a betegség hátterében daganat áll.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha a fenti tüneteket tapasztalja, hogy idejében megkezdhesse a kezeléseket.

Bővebben a hasi és kismedencei ultrahangról ide kattintva olvashat!

Ultrahang Blog